Vojenská přehlídka islamistického hnutí Tálibán v Kábulu (14. listopadu 2021)

Vojenská přehlídka islamistického hnutí Tálibán v Kábulu (14. listopadu 2021) | foto: Reuters

OSN chce vyplatit Tálibánu šest milionů dolarů, cílem je ochránit zaměstnance

  • 37
Organizace spojených národů navrhuje v příštím roce vyplatit šest milionů dolarů afghánskému radikálnímu hnutí Tálibán, aby mohlo zajistit ochranu zaměstnanců a budov světové organizace v Afghánistánu. Většina peněz by měla putovat na podporu platů a stravné někdejších bojovníků hnutí, kteří nyní pracují pro afghánské ministerstvo vnitra a měli by zařízení OSN v zemi střežit.

„OSN má jako zaměstnavatel povinnost posílit kapacitu hostitelských států, pokud zaměstnanci OSN pracují v nebezpečných oblastech,“ odpověděl mluvčí OSN Farhan Haq na otázku ohledně navrhovaných plateb pro Tálibán.

Plán OSN tak svědčí o přetrvávající nejisté bezpečnostní situaci v Afghánistánu poté, co ze země v srpnu odešli poslední američtí vojáci a ujalo se tam moci islamistické hnutí Tálibán, a také o zoufalém nedostatku financí trápícím novou vládu, která byla odstřižena od mezinárodní finanční pomoci.

Několik expertů agentuře Reuters řeklo, že navrhované platby by mohly porušovat sankce uvalené OSN a Spojenými státy na Tálibán a jeho nejvyšší vůdce. Otázkou také podle nich je, zda budou Spojené národy schopny kontrolovat, že Tálibán nepoužívá zmíněné finance na jiné účely.

Jedním z představitelů Tálibánu na sankčních seznamech je afghánský ministr vnitra Sirádžuddín Hakkání, šéf sítě Hakkání obviňované z těch nejkrvavějších útoků během dvacetileté války v zemi. 

USA, podle nichž je síť Hakkání blízká Al-Kájdě, nabízejí za informace vedoucí k zatčení Sirádžuddína Hakkáního odměnu deset milionů dolarů.

„Rozpočet Asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA) se nyní přezkoumává, ale mise se nadále plně řídí sankčními režimy OSN,“ uvedl mluvčí Farhan Haq.

OSN má v Kábulu tisíce zaměstnanců

Navrhovaný finanční příspěvek má zvýšit schopnost Tálibánu ochránit asi 3 500 zaměstnanců OSN v afghánské metropoli Kábulu a v deseti regionálních kancelářích.

Mnozí z nich pomáhají zemi s 39 miliony obyvatel řešit nedostatek potravin a nefungující služby v době, kdy se afghánská ekonomika hroutí.

Afghánci mrznou ve frontě na cestovní pasy. Tálibán obnovil vydávání dokumentů

Peníze by měly plynout Tálibánu na základě rozšířené dohody, kterou OSN uzavřela s předchozí, Západem podporovanou afghánskou vládou. Jednotliví členové Tálibánu střežící zařízení OSN by díky ní měli dostat na mzdách o 275 až 319 dolarů měsíčně více. 

„Stravné ve výši 90 dolarů na osobu, které se dříve vyplácelo jen zaměstnancům afghánského ministerstva vnitra v regionech, by mělo být rozšířeno i na Kábul,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj.

15. listopadu 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video