Abdul Bari Omar, vysoký představitel Talibánu

Abdul Bari Omar, vysoký představitel Talibánu | foto: Profimedia.cz

Šéf Tálibánu bez víza v Německu? Žádné překvapení, identitu koupíte, říká expert

  • 180
Vysoký představitel radikálního hnutí Tálibán Abdul Bari Omar vystoupil na shromáždění v Kolíně nad Rýnem. To vzbudilo pozdvižení na sociálních sítích, později se vůči němu ohradilo i německé ministerstvo zahraničí, které na jeho jméno vízum neudělilo. Fawad Nadri z Česko–afghánské obchodní komory před podobným scénářem varoval. Podle něj si lze pas a prakticky libovolnou identitu koupit.

Islamistický vůdce a bývalý ministr Tálibánu na svém vystoupení v Kolíně nad Rýnem nejprve přednášel o úspěšném vládnutí Tálibánu, poté s účastníky provolával „Alláhu Akbar“, píše deník Bild.

„Co nejdůrazněji odsuzujeme vystoupení představitele Tálibánu Abdula Bari Omara v Kolíně nad Rýnem,“ napsalo spolkové ministerstvo zahraničí na platformě X. Podle nich nebylo na jeho jméno vydáno žádné vízum, proto je záhadou, jak se do Německa dostal.

Od jeho pobytu v Německu a účasti na akci se distancovala i organizace Ditib, do jejíž správy patří prostory v kolínské čtvrti Chorweiler, kde představitel Tálibánu promluvil.

Afghánci v Česku varují: Pozor na agenty Tálibánu. Tvrdí, že pomáhali armádě

Německé ministerstvo zahraničí kroutí nad příjezdem šéfa Talibánu hlavou. „Cesta nám nebyla oznámena. Tálibán neuznáváme. Dokud bude Tálibán v Afghánistánu nehorázně pošlapávat lidská práva, zejména práva žen a dívek, nedojde k žádné normalizaci s režimem Tálibánu,“ uvedlo ministerstvo.

Šéf Česko-afghánské obchodní komory Fawad Nadri v rozhovoru pro iDNES.cz nedávno uvedl, že pas a tím fakticky i identitu si v Afghánistánu může koupit kdokoliv. Před nebezpečím varoval. „Je třeba říct, že teď může přijít kdokoliv s vytisknutým průkazem nebo pasem. I v tom se točí obrovské peníze. A samozřejmě mohou přijít radikálové,“ říká Nadri.

Přijít odsud do Evropy mohl už v uplynulých letech kdokoliv. A získat afghánský pas také.

Fawad Nadrišéf Česko-afghánské obchodní komory

„Dnes neexistuje absolutně žádná kontrola. Přijít odsud do Evropy mohl už v uplynulých letech kdokoliv. A získat afghánský pas také. Jak pak chcete poznat, jestli člověk, který přichází s afghánským pasem, je skutečně Afghánec, Pákistánec, Iránec nebo Syřan? ptá se Nadri a vysvětluje tak možnou cestu, jak se Omar do Německa bez víz dostal.

Afghánec Nadri, který zde dlouhá léta žije a podniká, varuje, že i Česko by si mělo dávat mnohem větší pozor na to, kdo sem v aktuální uprchlické vlně přichází. Kdo má jaký pas a jakou národnost uvádí, je podle něj v podstatě jedno.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video