Chci zpátky domů, žádné peníze jsem nevzal, ozval se afghánský exprezident

  • 116
Uprchlý afghánský prezident Ašraf Ghaní se chce vrátit do rodné země. Teprve před pár dny přitom odjel do Spojených arabských emirátů, aby „zabránil krveprolití“. Nyní podle svých slov podporuje jednání radikálního hnutí Tálibán, před kterým utekl, s bývalým vedením Afghánistánu. Ve video vzkazu také popřel zvěsti, že s sebou odvezl obrovské sumy peněz.

Ghaní oslovil Afghánce na videu natočeném v Emirátech. Je to jeho první veřejný projev od nedělního útěku. Řekl, že musel Afghánistán opustit, aby zabránil velké tragédii. „Kdybych zůstal, byl bych v Kábulu svědkem prolévání krve,“ sdělil exprezident. Nyní je však připravený vrátit se domů. 

„Nemám v úmyslu zůstat v exilu. Momentálně jednám o návratu do Afghánistánu. Snažím se zajistit spravedlnost a vládu Afghánců nad naší zemí a společně bojovat za zachování našich hodnot i pravých islámských a národních výdobytků, kterých jsme v Afghánistánu dosáhli,“ řekl.

Afgháncům také vzkázal, že kdyby ve své zemi zůstal, lidé by „zase museli sledovat, jak jim popraví prezidenta“. „Víte, že se nebojím čestné smrti a nikdy nemám strach, nechci vidět zostuzená Afghánistánu,“ podotkl.

Představitelé Tálibánu ve středu jednali v Kábulu s bývalým prezidentem Hamídem Karzáím. Tálibán se snaží sestavit budoucí vládu a chce poskytnout amnestii všem členům minulého kabinetu. Ghaní uvedl, že tato jednání podporuje.

K fámám, že s sebou odvezl velkou sumu peněz, řekl, že jde o naprosto nepodložené obvinění. Jako poslední jej z toho obvinil afghánský velvyslanec v Tádžikistánu. Exprezident podle něj ukradl 169 milionů dolarů (3,67 miliardy korun) ze státní pokladny. 

Bude tu šaría a hotovo. Tálibán vyhlásil Islámský emirát Afghánistán

Velvyslanec také označil Ghaního odlet ze země za „zradu státu a národa“ a mezinárodní policejní orgány vyzval, aby Ghaního zatkly.

Fakticky vládnoucí radikálové z Tálibánu ve čtvrtek oficiálně vyhlásili vznik Islámského emirátu Afghánistán. Zemi by mohla vést vládní rada a nejvyšší vůdce Tálibánu Hajbatulláh Achúndzáda zřejmě zůstane ve vedení země.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video