Americký počítačový vědec a spoluzakladatel firmy Adobe John Edward Warnock...

Americký počítačový vědec a spoluzakladatel firmy Adobe John Edward Warnock (14. května 2001) | foto: ČTK

Genialitou změnil svět. Zemřel muž, jehož firma vynalezla Photoshop či formát PDF

  • 129
Ve věku 82 let zemřel John Edward Warnock. V roce 1982 spolu se zesnulým Charlesem Geschkem pomohl založit společnost Adobe a přeměnil ji v softwarovou velmoc, která se stala páteří internetu. „Je to smutný den pro naši komunitu a pro celé odvětví, pro které byl po desetiletí inspirací,“ uvedla firma Adobe. Příčina smrti nebyla zveřejněna. Warnock byl ženatý a měl tři děti.

„Johnova genialita a technologické inovace změnily svět,“ uvedl generální ředitel společnosti Adobe Šantanu Narajen v dopise zaslaném zaměstnancům.

Warnock a Geschke se zasloužili o vytvoření programovacího jazyka PostScript. Jeho vize a vášeň umožnily společnosti Adobe přinést na trh převratné inovace, jako je Illustrator, formát souborů PDF a Acrobat, Photoshop a Premiere Pro. Tyto programy definovaly éru stolních počítačů a uvolnit kreativitu a příležitosti pro miliony lidí,“ uvedla společnost.

Adobe chystá vlastní fotoaplikaci. Má nabídnout dosud nevídaná kouzla

John Warnock byl do roku 2000 generálním ředitelem společnosti Adobe a do roku 2017 byl předsedou představenstva. Až do své smrti byl také členem její správní rady. Mezi jeho úspěchy patří mimo jiné prestižní Národní medaile za technologie a inovace, kterou mu v roce 2009 udělil prezident Barack Obama, a Marconiho cena za technologický přínos v oblasti informační vědy a komunikace.

Warnock byl rodák ze Salt Lake City, získal několik titulů na univerzitě v Utahu včetně doktorátu z elektrotechniky pro obor informatiky, magisterského titulu z matematiky a bakalářského titulu z matematiky a filozofie.

V jeho profilu z roku 2013 se uvádí, že mu poradce na střední škole řekl, že má nulovou šanci stát se úspěšným inženýrem, protože prý nemá hlavu na matematiku. V deváté třídě Warnock dokonce propadl z algebry. „Na střední škole jsem měl úžasného učitele, který mě v podstatě úplně změnil,“ řekl v minulosti Warnock. „Byl opravdu dobrý v tom, abyste si matematiku zamilovali, a tehdy jsem se k ní dostal,“ vzpomínal.

Který z produktů Adobe vám přijde nejužitečnější?

celkem hlasů: 2532
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 28. srpna 2023. Anketa je uzavřena.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video