Lidé si prohlížejí výlohu ostravského obchodního domu Horník se zbožím označeným novými cenami po státem vyhlášené měnové reformě. (3. června 1953)

Lidé si prohlížejí výlohu ostravského obchodního domu Horník se zbožím označeným novými cenami po státem vyhlášené měnové reformě. (3. června 1953) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

StoletíDNES: Lidé v Ostravě zkoumají, jak se změnily ceny po měnové reformě

  • 18
Letos prožíváme mimořádné výročí - sto let od vzniku samostatného československého státu. V rámci projektu StoletíDNES.cz budeme celý rok zveřejňovat historické snímky z politického dění, sportu, kultury i každodenního života po roce 1918. Necháme vás poznávat místa, kterými procházely dějiny této země.

Lidé na snímku si prohlížejí výlohu ostravského obchodního domu Horník se zbožím označeným novými cenami. Fotograf momentku zachytil 3. června 1953, tedy čtyři dny poté, co komunistický režim oznámil měnovou reformu. Spustil ji 1. června.

Reforma Čechům a Slovákům znehodnotila jejich často celoživotní úspory. Pro částky do 300 korun existoval kurz 5:1, vyšší částky se měnily v poměru 50:1.

„Potíž byla v tom, že některá aktiva se škrtla úplně bez jakékoli náhrady. Například státní dluhopisy. Lidé v podobných aktivech ztratili řádově desítky miliard. Obrovské částky,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz historik Zdeněk Jirásek.

StoletíDNES

Seriál StoletíDNES navazuje na úspěšný projekt 100 pohledů. Vždy jednou za 14 dní zveřejníme aktuální snímek z dějiště konkrétní události. Jeho součástí bude i historická fotografie, která ji zachycuje. O týden později doplníme informace o dané situaci a další snímky. V průběhu roku představíme fotografie z klíčových okamžiků minulého století, ale i snímky trochu odlehčující „vážné“ dějiny.

StoletíDNES

Témata: StoletíDNES
Lide Česka