Hořící automobil na křižovatce Divadelní a Benešovy ulice v Brně během invaze vojsk Varšavské smlouvy. (srpen 1968)

Hořící automobil na křižovatce Divadelní a Benešovy ulice v Brně během invaze vojsk Varšavské smlouvy. (srpen 1968) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

StoletíDNES: Auto v plamenech. Okupanti vpadli do Brna

  • 16
Letos prožíváme mimořádné výročí - sto let od vzniku samostatného československého státu. V rámci projektu StoletíDNES.cz budeme celý rok zveřejňovat historické snímky z politického dění, sportu, kultury i každodenního života po roce 1918. Necháme vás poznávat místa, kterými procházely dějiny této země.

Blíží se významné výročí – půlstoletí od invaze vojsk států Varšavské smlouvy do Československa, proto jsme zvolili snímek, který se váže k této události. Fotograf zachytil v srpnu 1968 dramatickou situaci na křižovatce Divadelní a Benešovy ulice v Brně.

Obsazení města se účastnily sovětské i maďarské divize. První vojáci se do Brna dostali lstí, když seděli v civilním oblečení v letadle společnosti Aeroflot, které signalizovalo fingované nouzové přistání, uvádí se v Internetové encyklopedii dějin Brna.

Okupace si v Brně vyžádala podle údajů Ústavu pro studium totalitních režimů tři oběti. Náhodná střela trefila šestnáctiletého učně Josefa Žemličku, když se šel s kamarády podívat na příjezd okupačních vojsk. 

Hlídkující voják zastřelil také Viliama Debnára, který vezl autem z chaty svého pětiletého syna. Chlapec pak musel zůstat s mrtvým otcem déle než hodinu ve voze, než se mu podařilo utéct.

Třetí obětí je Karel Chalupa, který zemřel po nárazu svého auta do porouchaného obrněného transportéru. Nehoda se stala večer za tmy, vojenské vozidlo nemělo zapnutá výstražná světla.

StoletíDNES

Seriál StoletíDNES navazuje na úspěšný projekt 100 pohledů. Vždy jednou za 14 dní zveřejníme aktuální snímek z dějiště konkrétní události. Jeho součástí bude i historická fotografie, která ji zachycuje. O týden později doplníme informace o dané situaci a další snímky. V průběhu roku představíme fotografie z klíčových okamžiků minulého století, ale i snímky trochu odlehčující „vážné“ dějiny.

StoletíDNES

Lide Česka