Filmový festival v Mariánských Lázních v roce 1949

Filmový festival v Mariánských Lázních v roce 1949 | foto: Václav Šlauf, MAFRA

StoletíDNES: Na filmové hody se zprvu jezdívalo do Mariánských Lázní

  • 6
Letos prožíváme mimořádné výročí - sto let od vzniku samostatného československého státu. V rámci projektu StoletíDNES.cz budeme celý rok zveřejňovat historické snímky z politického dění, sportu, kultury i každodenního života po roce 1918. Necháme vás poznávat místa, kterými procházely dějiny této země.

Děkujeme všem, kteří se účastnili soutěže o knihu 100 pohledů na Česko. Správná odpověď je následující: filmový festival v Mariánských Lázních v roce 1949.

Zřejmě málokdo z tisíců filmových fajnšmekrů, kteří v těchto dnech dorazili do Karlových Varů tuší, že festival v roce 1946 začínal v menším lázeňském městě.

V Mariánských Lázních se filmová přehlídka konala i v dalších poválečných letech, naposledy se ve Společenském domě Casino promítalo právě v roce 1949, konkrétně od 23. července do 7. srpna. Poté už se natrvalo přesunula do Karlových Varů, kde pro pořádání takto velké akce byly příhodnější podmínky.

Od roku 2016 se v Mariánských Lázních koná Marienbad Film Festival (více v článku Mariánské Lázně jsou zase na mapě filmových festivalů, slaví 70. výročí).

StoletíDNES

Seriál StoletíDNES navazuje na úspěšný projekt 100 pohledů. Vždy jednou za 14 dní zveřejníme aktuální snímek z dějiště konkrétní události. Jeho součástí bude i historická fotografie, která ji zachycuje. O týden později doplníme informace o dané situaci a další snímky. V průběhu roku představíme fotografie z klíčových okamžiků minulého století, ale i snímky trochu odlehčující „vážné“ dějiny.

StoletíDNES

Témata: StoletíDNES, lázně
Lide Česka