Český básník a grafik Bohuslav Reynek při tvorbě ve svém domě v Petrkově na Havlíčkobrodsku.

Český básník a grafik Bohuslav Reynek při tvorbě ve svém domě v Petrkově na Havlíčkobrodsku. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

StoletíDNES: Vysočinský samorost Reynek pohroužen do svého světa

  • 8
Letos prožíváme mimořádné výročí - sto let od vzniku samostatného československého státu. V rámci projektu StoletíDNES.cz budeme celý rok zveřejňovat historické snímky z politického dění, sportu, kultury i každodenního života po roce 1918. Necháme vás poznávat místa, kterými procházely dějiny této země.

Z rušných ulic, sportovních závodů a letních kempů jsme se tentokrát přesunuli do poklidného soukromí jednoho velmi originálního umělce. Řada z vás v muži soustředěném na svou práci správně rozpoznala Bohuslava Reynka.

Slavná fotografka Dagmar Hochová zachytila v roce 1967 básníka, grafika a překladatele v jeho domě v Petrkově na Havlíčkobrodsku. Reynek byl s tímto místem bytostně spjat – narodil se zde, prožil podstatnou část života i zemřel. Poté, co mu komunisté v roce 1948 statek sebrali, zde nadále bydlel a pracoval jako dělník.

Jak řekla iDNES.cz Reynkova vnučka Veronika, na snímku zachycená místnost – kuchyně – byla jedinou vytápěnou místností v domě. U kamen Reynek vyryl většinu z 600 grafických desek.

Tvůrce zhruba deseti básnických sbírek prodchnutých vírou v Boha a láskou k Vysočině je se svou ženou, francouzskou básnířkou Suzanne Renaudovou, pochován v obci Svatý Kříž (dnes je součástí Havlíčkova Brodu).

StoletíDNES

Seriál StoletíDNES navazuje na úspěšný projekt 100 pohledů. Vždy jednou za 14 dní zveřejníme aktuální snímek z dějiště konkrétní události. Jeho součástí bude i historická fotografie, která ji zachycuje. O týden později doplníme informace o dané situaci a další snímky. V průběhu roku představíme fotografie z klíčových okamžiků minulého století, ale i snímky trochu odlehčující „vážné“ dějiny.

StoletíDNES

Lide Česka