Karel Janeček

Karel Janeček | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Teď mě čeká boj o syna. V Mariem jsem se zmýlil, říká Karel Janeček

  • 304
Miliardář a podnikatel Karel Janeček (45) říká, že v osobním životě momentálně prochází dvěma extrémy. Na jedné straně našel lásku a užívá si rodinný život s Lilií Khousnoutdinovou (31), na druhé straně musí s manželkou Mariem (35) řešit rozvod a péči o syna.

„To, co dnes zažívám v rámci rozvodu, bych dřív považoval na absurdní béčkové televizní drama. Až do nedávna bych nevěřil, čeho všeho může být schopna žena, natož žena, kterou jsem kdysi bláznivě miloval. Jsem smutný, že nyní nemohu svého syna svobodně vídat, ačkoliv k sobě máme velmi blízko a moc mi chybí. Dělám pro to vše, nicméně jeho matka systematicky narušuje naše setkání v Paříži a brání mi si ho vzít do Česka na prázdniny nebo za rodiči. Proto se velmi těším na soudní stání v září, kdy konečně dosáhnu svých rodičovských práv,“ prozradil Janeček ve vyjádření pro média.

Stále prý doufá, že by se jako rodiče mohli setkat a vše vyřešit jako dospělí lidé. Po svatbě s Mariem Mhadhbi, která pochází z Tuniska, ale žije ve Francii, v květnu 2015 přitom věřil, že budou spolu šťastní.

„To jsem chvíli skutečně byl. Avšak znal jsem ji tehdy pouze pár měsíců, vnímal jsem ji velmi zkresleně a viděl jsem v ní tu pravou. Zmýlil jsem se. Ohledně manželství bych rád vysvětlil jednu zásadní věc. Ženit jsem se s ní nechtěl, ale jakmile Mariem byla těhotná, dala mi ultimátum, že pokud si ji nevezmu, půjde na interrupci,“ řekl. 

„Nelitoval jsem toho tehdy, velmi jsem se na dítě těšil a věřil v náš vztah. Vlastně nelituju doteď, protože mám úžasného syna. Až dnes si ale uvědomuji, jak silnou pozici Mariem poskytla role ‚právoplatné‘ manželky, navzdory tomu, jak sporný byl způsob, kterým toho dosáhla,“ uvedl.

Manželství s Mariem nefungovalo

Janeček prozradil, že jeho druhé manželství se začalo rozpadat již pět měsíců po narození syna. Když si začal s Lilií, už každý s manželkou žili v jiné zemi. „Mluvit o funkčním ‚manželství‘ by nedávalo smysl. Věřím, že jsme se oba s Mariem snažili pro náš vztah zpočátku dělat to nejlepší. Ale náš rodinný život byl poměrně krátký a z velké části skončil na jaře 2017. Poté, co se Mariem odstěhovala zpět do Paříže,“ prozradil. 

„Náš vztah nefungoval. Byť jsem se ho pořád snažil primárně v zájmu Yaniska zachraňovat, byla to slepá ulička. Zpětně vidím, že hlavní důvod k přestěhování nejspíš bylo, aby mě oddělila od syna. Ale také z jiných pragmatických důvodů, aby u případných soudních sporu získala lepší strategickou pozici. Jak jsem časem zjistil, řadu strategických kroků podstoupila už v době, kdy jsem měl za to, že se oba upřímně ještě snažíme náš vztah zachránit.“

Karel Janeček a jeho manželka Mariem Mhadhbi

Přesto i v té době Karel Janeček veřejně tvrdil, že jeho manželství je báječné a všechno je skvělé. „Veřejnosti jsem nikdy nelhal, ale je fakt, že jsem prezentoval pouze tu pozitivní část našeho vztahu, dokud jsem věřil, že má šanci. Byl jsem přesvědčen, že jsem jednal správně. Už kvůli malému. Popisovat negativní kroky Mariem by tehdy nebylo gentlemenské,“ míní. 

„I během prvního roku rozvodového řízení jsem schválně neříkal nic, a udělal jsem vše, co bylo v mých silách, pro dosažení přátelského řešení. Bohužel to však vytvořilo spíš jen mylné domněnky o našem vztahu a rozchodu“.

Milenecké vztahy podle Karla Janečka na rozpad jeho druhého manželství moc velký vliv neměly. „My jsme se na otevřenosti dohodli oba. Oba jsme měli příležitostné zálety. Já milenky, ona milence. Žít s Mariem v monogamním vztahu bych si nikdy nedovedl představit, ale snažil jsem se ze začátku udělat absolutní maximum pro její štěstí a spokojenost. Jeden z mnoha příkladů je třeba i to, že během těhotenství a nějakou dobu po jsem jí byl věrný,“ uvedl.

18. května 2015

Mariem o Lilii řekl ještě předtím, než spolu něco osobního měli a než se vydali do Bhútánu, kde počali dceru. „Po Bhútánu jsem za Mariem přišel s tím, že plánuju mít s Lilií dítě i svatbu. Byl jsem připravený manželství ukončit a začít nový život s Lilií, když přišel nečekaný obrat. Mariem oznámila, že chce zkusit model dvou rodin, Lilii přijímá a dokonce souhlasí s rychlým rozvodem, aby obě rodiny byly ‚stejně legitimní‘, z čehož jsem byl nadšen. Formální rozvod před porodem, minimálně ve fázi procesu, byl součástí mého slibu Lilii,“ tvrdí Janeček s tím, že nakonec se přece jen rozhodl pro Lilii.

Lilia je ta pravá a jediná

„Než jsem definitivně pochopil, že chci být jen s Lilií, předcházelo tomu několik měsíců mých chybných úvah, kterých zpětně dost lituji. Odnesla to tehdy Lilie čekající naše miminko. Dnes vím, že Mariem na to šla čistě strategicky. Předstírala, že přijímá Lilii, a zároveň mi předkládala spoustu vymyšlených obvinění na její konto. Do toho začala předstírat těhotenství. Později se jí skutečně podařilo otěhotnět a začala znovu vydírat interrupcí. Tehdy jsem nepochyboval, že to bylo opravdu se mnou,“ tvrdí Janeček. 

„Bylo to strašné a pod nátlakem jsem si dokonce pár měsíců myslel, že bude lepší jí dát prioritu. Miminko jsem moc chtěl zachránit, i když hlavní roli v mém rozhodnutí hrál Yanis, bál jsem se ho ztratit. Těhotenství však Mariem přerušila tak i tak.“

Lilia Khousnoutdinová, Karel Janeček a jejich dcera Isabela (2018)

Následující zima na přelomu let 2017 a 2018 byla podle Karla Janečka strašná. Lilia odjela a jemu bylo jasné, že s Mariem nemůže být, byť se snažil. „Můj poslední a nejpotupnější pokus o resuscitaci manželství se odehrál v březnu na Českých lvech. Pak jsem se rozhodl pro rozvod v každém případě.  Můj vztah s Lilii tedy jen zdánlivě oživil city Mariem ke mně, začala se i všestranně snažit, byť teď už vím, že to byla z její strany jen vypočítaná taktika. Sama se později přiznala,“ řekl s tím, že v květnu 2018 tedy obnovil rozvodové řízení a zároveň poprosil Lilii o druhou šanci. „Během těch zimních měsíců jsem zejména pochopil, jak moc ji mám rád a jak moc jsem jí křivdil.“

Dnes se snaží reflektovat své chyby a napravovat jejich dopady. „Udělal jsem hrubou chybu, že jsem si vybral bez prověření času a tedy špatně. Nyní se snažím o maximálně harmonické vztahy a hlavně stabilitu pro své děti. Mariem vždy bude mámou Yanise, a moc jí přeji aby našla v životě štěstí a dokázala se stabilizovat,“ řekl. 

3. července 2019

„Víte, já i po rozchodu udělal maximum, abych Mariem co nejvíce vyšel vstříc a podpořil ji v zájmu dobrých vztahů, kvůli našemu synovi. Doufal jsem v dosažení respektu, ideálně přátelství, alespoň z malé části takového, jako mám se svojí první ženou Míšou.“

Karel Janeček také dodal, že momentálně je Lilia pro něho jedinou ženou. Věří tedy pořád v polyamorii? „V určité životní fázi a pro určitý typ vztahu ano. Pro  sebe v tuto chvíli ne. Necítím potřebu čehokoli dalšího mimo náš vztah s Lilií,“ dodal.

Nové sociální sítě

Kromě rodiny a rozvodu Karla Janečka zaměstnává také vývoj nové sociální sítě budoucnosti. Ty současné jsou podle něj totiž v mnoha aspektech škodlivé, protože je jednoduché je zneužít, což je případ i fake news. S dalšími partnery na Novém Zélandu má ambici vyvíjet síť nové generace, která by postupně směřovala k decentralizaci.

„Vsázíme na to, že když má někdo možnost si ověřit informaci na dva kliky, tak to udělá. Když k tomu potřebuje výzkum na půl hodiny, tak se na to většina lidí vykašle. Dneska je mnohem jednodušší nechat se ovlivnit nepravdivými a manipulativními informacemi. Proto nabídneme prostor, decentralizované informační servery, kde bude možnost si rychle s dobrou spolehlivostí ověřit informace, hodně lidí to bude využívat,“ míní. 

Karel Janeček zdůrazňuje, že klíčová je decentralizace. Tou podle něj vznikne úplně jiný svět. Člověk bude nohama na zemi, ale jeho činnost bude v cloudu. 

"Můžete mít volně připojitelné zařízení, který vás připojí na internet a jste pořád online. Můžeme druhým předávat informace efektivněji, než pouze slovy a dorozumívat se tak mnohem efektivněji, než bylo dosud obvyklé. Je to další úroveň existence, která tu bude za pár let, nejpozději pár desítek let. Umělá inteligence je prakticky ‚jenom‘ rychlá výpočetní kapacita s chytrými algoritmy a velkými daty. Člověk se napojí a lidé spolu komunikují skrze tuto rychlou výpočetní kapacitu na jiné úrovni, čímž vznikne globální superinteligence“, dodal.