Volbu mohou poslanci a senátoři zapíjet pivem

  • 19
Poslanci a senátoři, kteří se dnes podruhé pokusí zvolit českého prezidenta, mohou žízeň hasit třeba pivem. Na Pražském hradě jsou připraveny čtyři kantýny s rychlým občerstvením. Jídla bude dokonce víc, než při předchozí volbě. K obědu je výběr ze tří jídel, kuchaři pamatují i na vegetariány.

Firma, která jídlo na Hradě zajišťuje, začala s přípravou chlebíčků a baget už včera. "S přípravami jsme začali v podstatě už ve chvíli, kdy jsme se dozvěděli, že budeme tuto akci znovu zajišťovat. Proti minulému týdnu připravíme občerstvení o něco více," vysvětluje zástupkyně firmy Tereza Jedličková. Kuchaři vyrobí k prodeji celkem tisíc chlebíčků a devadesát obložených baget. Dalších tři sta sendvičů si pak dají poslanci a senátoři ke svačině. Napít se všichni mohou džusu, limonády nebo minerálky, k dispozici však budou i alkoholické nápoje. "Alkoholu budeme mít minimum. Půjde o červené i bílé víno a o pivo," doplňuje Jedličková.

Zákonodárci dostanou také teplý oběd a večeři. Stejně jako minulý týden k hostinám usednou v Rudolfově galerii. K obědu si mohou členové obou parlamentních komor vybrat ze tří jídel. Dostanou také salát a zákusek. "K večeři potom bude menu složené z vegetariánského a klasického jídla. Politici si budou moci vybrat," vysvětluje Jedličková. Prostory Španělského sálu se od minulé středy takřka nezměnily. Protože sál nebyl od minulého týdne vyhrazen pro jiný program, s nábytkem se hýbat nemuselo. Dolaďovaly se pouze detaily - prostíraly se čisté ubrusy a kontrolovalo se řazení židlí. Politici rovněž mají k zákulisním vyjednáváním k dispozici stejné pracovny jako před týdnem.

Čtvrtek 23. ledna s kandidáty na prezidenta

J a r o s l a v a  M o s e r o v á

* "A zítra vám budu držet palce," slyšela včera sedmadvacetkrát.

*
"V zahraničí budou určitě radši, když tam přijde dáma, než nějaký vysloužilý předseda partaje," povzbuzuje Otakar Motejl.

* Večer překládala soudničky od Johna Mortimera a pak si vzala prášek na spaní.

V á c l a v  K l a u s

* Namazal chleba se sýrem a uvařil čaj. Pro sebe i pro manželku Livii.

* Klaus se ztratil. Neplánovaně navštívil holičství v Úřadu vlády. Jeho už tak dost krátký ježek je ještě kratší.

Obědvá smažený květák s tatarkou a zapíjí dvanáctistupňovým pivem.

* Co bude dělat o víkendu? "Co takhle jet se podívat do Lán?" Vtipkuje Klausův poradce Ladislav Jakl.

M i l o š Z e m a n

* Zeman přebíhal od jednoho stranického klubu k druhému a vsvětloval, proč právě on by byl nejlepší.

* "Musíme jít vlevo, pane Zemane," volal místostarosta Prahy 3 Michal Kucián, když expremiér zamířil přímo proti zdi.

"Víte, když si lehnu do postele, tak v ní dělám dvě věci. Ta jedna je, že spím. A druhá? To je vám snad jasné, ne? Odpověděl na otázku co se mu bude v předvečer volby honit hlavou.

,