Spisovatel Michal Viewegh s dcerou

Spisovatel Michal Viewegh s dcerou - Křest CD Krátké pohádky pro unavené rodiče | foto: KORZO

Viewegh se vyřádil na dvojsmyslech a narážkách

Před rokem mu vyšla kniha Krátké pohádky pro unavené rodiče, nyní stejnojmenné cédéčko. Spisovatel a scénárista Michal Viewegh si prý od vážna konečně na chvilku odskočil k jinému typu literatury.

Není to však běžné vyprávění pro děti. Autor myslel i na odrostlejší čtenáře a posluchače a do textu opatrně vmísil různé dvojsmysly, narážky a vtipy, které děti neodradí a rodiče pobaví.

"Samozřejmě jsem své příběhy nejprve otestoval na dcerách Sáře a Báře. Ty jako správné cenzorky měly své připomínky, které jsem prostě musel akceptovat. Dalo by se říci, že se staly spoluautorkami díla, ovšem bez nároku na honorář a vytištění jmen v tiráži," vysvětlil se smíchem Viewegh.

Vypravěčem příběhů v nahrávce je herec Saša Rašilov, který se podle autora zcela vžil do role rodičů. Skvěle od sebe odděluje sdělení určené dětem od toho, které míří k dospělým. "Moc se mi ta práce líbila. Dokladem toho může být i fakt, že jsme celou nahrávku natočili bez přerušení, breptů a zbytečných přestávek. Doslova by se dalo říci v jednom tahu," pochlubil se Saša Rašilov.