Trpaslíci z Klášterce utvořili světový rekord

V Klášterci nad Ohří na Chomutovsku padl světový rekord. I když to byl "jen" v disciplíně, při níž se mělo co nejvíce lidí v převleku za trpaslíka sejít na jednom místě. Sešlo se jich celkem 327. "Tento výkon uznáváme jako rekord v kategorii krojovaných. Dosud ho drželo 289 účastníků plesu v Havlovicích v maskách Křemílka a Vochomůrky z 20. září 1997," řekl na místě komisař pelhřimovské agentury Dobrý den Pavel Lepič.

Agentura zastupuje londýnského vydavatele Guinnessovy knihy rekordů v České republice a rediguje její českou verzi. "Účast více než 300 lidí nás opravňuje požádat prostřednictvím agentury Dobrý den o registraci rekordu i jako světového. Zápis proto
necháme přeložit do angličtiny a ověřit notářem," uvedla vedoucí kláštereckého kulturního domu a hlavní organizátorka akce Zdeňka Fryčková.

V kostýmu trpaslíka mohl podpořit úsilí o vytvoření rekordu každý bez ohledu na věk či pohlaví. Nejmenší trpaslík - Michala Krejsová - měřil jen 58 centimetrů. Naopak nejsilnější trpaslice Jiřina Kaloutová by svými 126,4 kilogramu snadno zahanbila kdejakého urostlého muže.

V rámci prvního trpasličího reje v Klášterci vyhlásili pořadatelé vítěze výtvarné soutěže žáků místních škol o nejhezčího trpaslíka, nechyběla hudební produkce a odměna pro
nejlepší tanečníky. Pestré směsici trpaslíků úspěšně konkurovali jejich sádroví příbuzní pohotových vietnamských obchodníků.

Celkem 327 lidí převlečených za trpaslíky se shromáždilo na hřišti 1. základní školy v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku při úspěšném pokusu o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. (24. června 2000)