Shakira převzala ocenění umělkyně roku od Harvardovy univerzity.

Shakira převzala ocenění umělkyně roku od Harvardovy univerzity. | foto: AP

Shakira získala titul umělkyně roku od Harvardovy univerzity

  • 6
Kolumbijská zpěvačka Shakira v sobotu převzala ocenění na Harvardově univerzitě jako umělkyně roku. Titul získala nejen za svou hudbu, ale taky za charitativní činnost.

Nyní čtyřiatřicetiletá Shakira založila v osmnácti letech nadaci Barefoot Foundation, která podporuje vzdělání a výživu dětí v chudých oblastech její rodné Kolumbie. Je také velvyslankyní dobré vůle Dětského fondu OSN (UNICEF).

Po převzetí ceny nositelka hudebních cen Grammy vyzvala univerzitní studenty, aby dělali více pro zlepšení vzdělání v rozvojových zemích.

"Každý nemůže studovat na Harvardově univerzitě," řekla. "Ale každý, ať žije kdekoli a v jakémkoli prostředí, má šanci využít svého potenciálu prostřednictvím vzdělání." Upozornila na chudé děti v Bangladéši nebo děti imigrantů v USA. "Jsem dítě z rozvojového světa a je mou povinností využít vždy svého hlasu a hovořit o tom, jakou sílu má vzdělání na změnu života," řekla.

Shakira převzala ocenění umělkyně roku od Harvardovy univerzity.
Shakira převzala ocenění umělkyně roku od Harvardovy univerzity.

Protiimigrační zákony navrhované v některých amerických státech jdou podle jejího mínění proti úsilí její nadace zajistit vzdělání chudým lidem.

Připomněla, že například navrhovaný zákon v Arizoně nedovolí nelegálním imigrantům navštěvovat veřejné školy, žít ve státních bytech nebo řídit auto. Další zákon má zabránit dětem narozeným v USA, jejichž rodiče jsou nelegální imigranti, získat americké občanství.

"Neměli bychom považovat Latinoameričany za méněcenné, protože je to v této zemi významná produktivní síla," řekla a dodala, že spravedlnost určitě přijde.

Nová láska?

Pro cenu si Shakira přijela sama. Delší dobu se už ovšem spekuluje o jejím vztahu s o deset let mladším fotbalistou Gerardem Piquem. Ačkoli byli mnohokrát spatřeni ruku v ruce, oba svorně tvrdí, že jsou jen přátelé.

Shakira a fotbalista Gerard Pique

Zpěvačka se s mladým fotbalistou poznala loni při natáčení videoklipu k písni Waka Waka, která se stala hymnou fotbalového šampionátu. Od té doby byli přátelé.

Po oznámení rozchodu zpěvačky s dlouholetým partnerem Antoniem de la Ruem, se Shakira a Pique začali objevovat společně na veřejnosti.

,