Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Říkals, já se hned vrátím... Seriál Chlapci a chlapi slaví 35 let od premiéry

Na sklonku osmdesátých let Československá lidová armáda nutně potřebovala zlepšit svou reputaci nejen v očích veřejnosti, ale především budoucích branců. Objednala si tak u tehdejší Československé televize seriál, který jí v tom měl pomoci. A vznikl hit.
Eva Vejmělková a Martin Zounar (Chlapci a chlapi)

Eva Vejmělková a Martin Zounar (Chlapci a chlapi) | foto: ČT

Autoři seriál pojmenovali Chlapci a chlapi, měl jedenáct dílů, natáčel se v exteriérech, v reálných interiérech i ateliérech, a navíc s velkým množstvím hlavních i vedlejších postav, včetně početného komparzu.

To bylo extra velké sousto. Peníze však, pokud šlo o propagandu tehdejšího režimu, nehrály roli, a tak se režisér Evžen Sokolovský (†72) ujal příprav na natáčení. Do rolí mladých branců potřeboval nové neokoukané tváře, a proto využil své tehdejší studenty. Mnohé z nich pak seriál skutečně proslavil!

Kyslík jako prokletí

„Ten seriál byl sice politický, ale na druhou stranu byl opravdu ze života. Byli v něm mladí kluci se svými skutečnými problémy. A dokonce jako vůbec první ukázal, že na vojně existuje šikana,“ říká Martin Zounar (56), představitel soustružníka Tomáše Soukupa, který prožívá romantické strasti se svou dívkou Hankou. Před kamerou se navíc ocitl se svým tatínkem, který ztvárnil jeho otce.

Eva Vejmělková a Martin Zounar v seriálu Chlapci a chlapi (1988)

Scenáristé Karel Štorkán (†83) a Jiří Bednář (†72) vykreslili partu nejrůznějších charakterů a typů, před kamerou se tak objevil bývalý kriminálník a boxer Mário Kubec (59) alias Michal Hlaváček, slovenský traktorista Vlado Rutkay, řezník Honza Bradáč či plachý opravář televizorů Ctibor Voříšek, který okamžitě po příchodu na vojnu získá přezdívku Kyslík. Pro Vladimíra Javorského (57) se ale tahle role stala prokletím.

„Je to tak neuvěřitelně neustále živá věc, a je mi to trochu záhadou, ta zvláštní nostalgie. Někdy jsem skutečně překvapen, jak je to možné, že tahle figura tak dlouho žije. To se ale tak někdy stane, nějaká ta figura se na člověka lípne a pak s tou visačkou žije,“ poznamenává poněkud hořce Javorský.

Herců se v seriálu vystřídalo požehnaně a natáčení nebylo vůbec jednoduché. Děj se převážně odehrával v kasárnách ve fiktivním Hrádku v Čechách, natáčelo se v Prachaticích, Vojenském újezdu Boletice, v Lešanech, Kladně, ale i v Praze, Příbrami, a dokonce na Slovensku v Doľanech a na jiných místech. Herci si užili i skutečnou vojnu, když museli řídit BVP, brodit se v bahně i ve sněhu, točilo se v letním parnu i v pořádných mrazech.

„Na natáčení vzpomínám velice rád, byla to má první role v televizi a hrál jsem zápornou postavu. Vtipné na tom celém bylo, že když jsem natáčel roli svobodníka, v reálu jsem již na vojně byl jako vojín,“ vzpomínal Petr Rychlý (58).

Písničkou se nechlubil

Navzdory propagandě a některým scénám, které neměly s realitou pranic společného, diváci přijali Chlapce a chlapy celkem kladně a spousta diváků na tohle televizní dílko vzpomíná dodnes. Určitě k tomu přispěly i obě písně, závěrečná Má daleká, kterou nazpíval Michal Penk (55), ale především titulní s názvem Dva roky prázdnin od Ivety Bartošové (†48).

Její úvodní melodie a slova „Říkals, já se hned vrátím, dva roky přejdou jak nic...“ si na sklonku roku 1988 broukaly miliony diváků. Složil ji Ladislav Štaidl († 75), ale příliš se tou písničkou nikdy nechlubil.

„Iveta byla jednak nesmírně talentovaná, měla dobrou barvu hlasu a byla velmi pracovitá a profesionální. Byla ochotná ve studiu hodiny a hodiny předělávat, dokud to prostě nebylo dobré. Pár hezkých písniček jsem jí napsal, ale že by to byly nějaký bomby, s kterými bych se rád chlubil, to ani ne,“ vzpomínal Štaidl.

Zajímá vás, kde skončili herci ze seriálu?

Většina z nich se stále věnuje herectví, například Františka Kreuzmanna (60) alias nadporučíka Ráže můžete dnes vidět spíše na divadelních prknech, občas se objeví v seriálových epizodních rolích. Těm nejmladším pak seriál Chlapci a chlapi nastartoval kariéru, třeba i mladičké Sabině Laurinové (51).

Někteří se v životě vydali jinou cestou. Boris Slivka († 57) alias Vlado Rutkay emigroval po natáčení do USA. Než však stačili soudruzi seriál zakázat, přišla sametová revoluce. Herec zemřel v roce 2021 na infarkt během jízdy autem. Kateřina Lojdová (62), hrající barmanku, pověsila herectví na hřebík v 90. letech, kdy odešla do politiky a dnes se věnuje hlavně své rodině.

Autoři:
  • Nejčtenější

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

21. dubna 2024

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

David Beckham žaluje Marka Wahlberga, žádá přes 8 milionů dolarů

20. dubna 2024  15:11

Bývalý fotbalista David Beckham (48) se s hercem Markem Wahlbergem (52) spřátelil, když se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kourtney Kardashianová oslavila 45 let. Kvůli fotce v bikinách se fanoušci bouří

22. dubna 2024  9:30

Kim Kardashianová (43) přidala příspěvek na Instagram, kde popřála své sestře Kourtney k 45....

UFO, klony, nevěry. Shirley Maclainová proslula jako herečka, ale i podivínka

27. dubna 2024

Premium Klučičím sestřihem to jen začínalo. „Je velmi těžké k ní mít vřelé city.“ „Působí jako pravý opak...

Eminem oslavil šestnáct let abstinence. Drogy ho dříve málem zabily

27. dubna 2024  14:48

Americký rapper Eminem (51) se rozhodl v roce 2008 abstinovat poté, co se téměř předávkoval. Už...

Nejsem svatý, říká Jon Bon Jovi. S manželkou jsme zažili vzestupy i pády

27. dubna 2024  10:50

Zpěvák Jon Bon Jovi (62) přiznal v rozhovoru pro deník Independent, že není žádný svatoušek. Jeho...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

27. dubna 2024

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...