Romana Jákl Vítová na operaci křečových žil

Romana Jákl Vítová na operaci křečových žil | foto: Perfect Clinic

Jákl Vítová byla na plastice, nechala si odstranit křečové žíly

  • 115
Romana Jákl Vítová vždy věděla, že se jí jednou starosti s křečovými žilami nevyhnou. Potkalo to její matku i babičku. Po porodu se ale stav jejích nohou zhoršil a i kvůli nabídkám na focení se rozhodla zasáhnout. Absolvovala proto operaci na klinice plastické chirurgie novou metodou.

"Už někdy před šesti lety jsem registrovala první vizuální změny, ale říkala jsem si, že ještě počkám. Po porodech se to podle očekávání ještě zhoršilo a téměř každý večer se přidal i pocit těžkých nohou," vypočítává Romana důvody pro operaci.

Vliv těhotenství potvrzuje i cévní chirurg Petr Štiegler, který ji operoval. "Vlivem hormonálních změn dochází k rozšiřování žil a mechanický přetlak vznikající v malé pánvi může vést k nárůstu žilního tlaku v dolních končetinách," říká lékař a doporučuje ošetření už před těhotenstvím.

To ale Romana Jákl Vítová neudělala, ačkoli měla už dávno příznaky, které nemoc naznačovaly. "Třeba na dovolené v Thajsku mi před pár lety nohy otekly tak, že jsem čekala, kdy mi praskne kůže," popisuje své pocity, které tehdy přičítala špatné funkci lymfatického systému. 

Romana Jákl Vítová

I když zdravotně na tom nebyla zatím špatně, žíly jí vadily a nabídky na focení ji popohnaly k řešení. Rozhodla se pro plastickou chirurgii.

"Ačkoliv jsou křečové žíly velkou zdravotní komplikací, vadí zpočátku především  kosmeticky, a proto se na nás mnoho našich klientů obracelo s prosbou o jejich odstranění," zdůvodnil zařazení cévních operací mezi zákroky kliniky plastické chirurgie její vedoucí lékař Roman Kufa.

Zákrok se jmenuje ambulatorní háčková flebektomie, při níž lékař miniaturním nástrojem podobným háčku vytahuje postižený úsek. Trvá to asi půl hodiny.

Chirurg vytahuje z nohy postižený úsek.

Po operaci musí Romana Jákl Vítová nosit dva týdny kompresivní punčochu.

Pacientka pak musí nosit kompresivní punčochu, sloužící k prevenci otoků a trombózy. "Za dva týdny ji odložím a čeká mě zákrok na druhé noze. Vše bylo bezbolestné, pan doktor se mnou zvládal i vtipkovat, takže to nakonec vypadalo, že jsem si přišla na operační stůl odpočinout. Dokonce se těším na další operaci. Jenom nevím, co budu dělat, až mě tady úspěšně 'zrepasují,' nejspíš sem budu jezdit na dovolenou," směje se moderátorka a maminka dvou holčiček.