Jsem hrdá Albánka, dušuje se zpěvačka Rita Ora. Na koncertě mávala srbskou vlajkou

  • 26
Britská zpěvačka s kosovskými kořeny Rita Ora (32) čelí kritice za to, že během koncertu v maďarském Szegedu mávala srbskou vlajkou. Etnická Albánka tvrdí, že se tak stalo pouze nedopatřením.

„Během vystoupení na festivalu SZIN v Maďarsku mi podal vlajku mladý fanoušek. Světla mi na pódiu svítila do očí a já jsem kvůli tomu přesně neviděla, jakého státu ta vlajka byla. Jakmile jsem odešla ze scény, uvědomila jsem si, že je to srbská vlajka, a ne maďarská,“ citoval popovou zpěvačku Riru Oru web stanice Klan Kosova.

V reakci na četné výtky svých krajanů na sociálních sítích rodačka z Prištiny také uvedla, že je „hrdou Albánkou“ a že nebylo jejím cílem vyjádřit neúctu vůči svému původu ani urazit svůj národ nebo rodinu.

Kosovo v roce 2008 vyhlásilo nezávislost na Srbsku, které tento krok neuznalo a považuje region stále za součást svého území. Válka v letech 1998 až 1999, při níž proti sobě stály srbské síly a kosovskoalbánští povstalci usilující o nezávislost na Bělehradu, si vyžádala přibližně deset tisíc obětí, z většiny etnických Albánců. Ve vztazích obou zemí dodnes panuje napětí.

VIDEO: Rita Ora mávala na koncertě srbskou vlajkou (2023):

,