Princ William, vévodkyně Kate a jejich děti princ George, princ Louis a...

Princ William, vévodkyně Kate a jejich děti princ George, princ Louis a princezna Charlotte na snímku z panství Anmer Hall v Norfolku. Fotku rodina vybrala na vánoční pozdrav pro rok 2020. | foto: Reuters

William a Kate poděkovali za přání k výročí svatby a ukázali rodinné video

  • 11
Princ William (38) a vévodkyně Kate (39) poděkovali svým příznivcům za mnoho přání k 10. výročí svatby. Na sociálních sítích zveřejnili video, na kterém nechybí jejich tři děti princ George (7), princezna Charlotte (5) a princ Louis (3).

„Děkujeme všem za laskavé zprávy k výročí naší svatby. Jsme nesmírně vděční za deset let podpory, které se nám jako rodině v životě dostalo,“ napsali vévoda a vévodkyně z Cambridge k videu, kde jsou u moře, pak na venkově, na němž se s dětmi prochází, hrají si a nebo spolu opékají maršmelouny. 

Již předtím královský palác u příležitosti jejich výročí zveřejnil dva nové portréty Williama a Kate. 

Princ William a Kate Middletonová se vzali 29. dubna 2011 v londýnské westminsterské katedrále svatého Petra. Tehdy devětadvacetiletá nevěsta a o půl roku mladší ženich, druhý v řadě následníků britského trůnu, si vyměnili prsteny devět let poté, co se seznámili na univerzitě St. Andrews ve Skotsku. 

Sňatek, který měl oživit slávu britské monarchie a zasadit ji do moderní doby, vyvolal nejen nadšení svátečních hostů metropole, ale i zájem dvou miliard lidí u obrazovek ve 180 zemích světa.

OBRAZEM: Princ William a vévodkyně Kate slaví cínovou svatbu

Princ William a vévodkyně Kate na snímku k 10. výročí jejich svatby (Londýn,...

Novomanžele oddal arcibiskup z Canterbury. Princ William měl na sobě slavnostní uniformu irských gard složenou z červeného saka a černých kalhot a doplněnou modrou šerpou. Šaty nevěsty tvořila krajka v barvě slonové kosti a hedvábné šaty s vlečkou dlouhou 2,7 metru, mnohem kratší, než měla Williamova matka princezna Diana (osm metrů). Všechny motivy na krajce byly ručně připevněny drobounkým stehem a švadleny si musely neustále mýt ruce, aby byly krajky a nitě bez poskvrnky.

Mezi svatebními hosty bylo 50 hlav států, seznam pozvaných zdobila jména členů královských rodin, celebrit, politiků a válečných veteránů, ale i spolužáků novomanželského páru a Williamových kamarádů ze služby v armádě. Oslavy v Buckinghamském paláci trvaly celý den. Na oficiální recepci na oběd bylo pozváno 650 hostů, na oficiální večeři pak 300 blízkých přátel a členů rodiny.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina

Na líbánky odletěli novomanželé na Seychely. V červenci 2013 se jim narodil princ George a o dva roky později, v květnu 2015, princezna Charlotte. Třetí dítě, princ Louis, se páru narodil v dubnu 2018.

12. dubna 2013

,