Princ Charles (11. prosince 2013)

Princ Charles (11. prosince 2013) | foto: AP

Princ Charles: Jako král nebudu pokračovat v aktivismu. Nejsem hloupý

  • 35
Britský princ Charles za pár dnů oslaví 70. narozeniny. Následník trůnu je známý svým aktivismem. Věnuje se ochraně historických staveb, ekologii a je také hlasitým bojovníkem proti globálnímu oteplování. Nyní pro BBC přiznal, že až usedne na trůn, s těmito aktivitami přestane.

Role monarchy je podle něj úplně jiná než jeho současná pozice prince z Walesu a následníka trůnu. Zatímco nyní si může dovolit vystupovat na podporu některých ožehavých témat, jako král tak činit nebude.

„Představa, že budu fungovat stejným způsobem, pokud budu korunován, je úplný nesmysl, protože tyto dvě pozice jsou absolutně rozdílné,“ řekl princ Charles a dodal, že ve svých veřejných agitacích nebude pokračovat. „Ne, nebudu. Nejsem tak hloupý.“

Británie je konstituční monarchie, kde má panovník formální roli v sestavování vlády, ovšem zůstává neutrální a nemá žádnou politickou sílu.

V dokumentu BBC o Charlesovi promluvili také jeho synové William a Harry. Starší princ by si přál, aby jeho tatínek, který je workoholikem, trávil více času s vnoučaty Georgem, Charlotte a Louisem. Když je s nimi, je podle  Williama úžasným dědečkem.

Princ Harry zase zavzpomínal na to, jak se Charles nabídl, že odvede k oltáři jeho nevěstu Meghan Markle. Hereččin otec Thomas totiž kvůli operaci srdce a předchozím potížím s bulvárem na svatbu nedorazil.

Princ Charles, královna Alžběta II., princ George a princ William (2016)

Princ Charles (1969)

Princ Charles oslaví 70. narozeniny 14. listopadu. Je nejstarším a nejdéle  čekajícím následníkem trůnu mezi evropskými královskými rodinami. Jeho matka Alžběta II. (92) se stala královnou 6. února 1952, po smrti svého otce Jiřího VI.

Charles drží v královské rodině několik prvenství. Stal se prvním následníkem trůnu, jenž navštěvoval běžné školy. Jako první dědic trůnu také získal univerzitní titul. Vystudoval historii v Cambridgi. Jako první člen královské rodiny se také vzdal privilegia neplatit daně.

Šťastné narozeniny královno, maminko, zpíval Charles Alžbětě:

22. dubna 2018


Britská královská rodina