Morgan Freeman (18. října 2013)

Morgan Freeman (18. října 2013) | foto: AP

Morgan Freeman proměnil svůj ranč ve svatyni včel, chce je zachránit

  • 4
Morgan Freeman (81) je vášnivým včelařem. Na svůj ranč v Mississippi si pořídil 26 včelstev. Podle magazínu Forbes chce herec přispět k záchraně těchto opylovačů, kteří v USA následkem účinků pesticidů, nemocí a klimatických vlivů začínají masově vymírat.

Herec, režisér a filantrop Morgan Freeman se může pochlubit novým přívlastkem. Je z něj záchrance včel. Na svůj obří pozemek v Mississippi si nechal z Arkansasu přivézt včelstva už v roce 2014.

„Neuvědomujeme si, jak jsou důležité pro planetu, pro vegetaci,“ vysvětlil, proč se začal zajímat o včely.

„Mám spoustu kvetoucích věcí a mám také zahradnici. Protože také včelaří, tak mi radí, co je třeba. Takže máme spoustu akrů jetele, pěstujeme levanduli, mám asi 140 magnolií, obrovské květy,“ uvedl.

Freeman se před lety pochlubil, že nikdy nepoužil včelařský klobouk a včely ho ještě nepíchly. „Nesnažím se stáčet med, jen je krmím. Myslím, že pochopily, hele, toho chlapa nepíchejte, ten nám dává cukerný roztok,“ dodal.

Majitel hvězdy na hollywoodském chodníku slávy a držitel Oscara Morgan Freeman k herectví utekl od letadel. Před účinkováním v divadelních a muzikálových kusech se živil jako mechanik u amerického letectva.

Jeho filmografie čítá desítky filmů, mezi nejznámější patří americký thriller Sedm režiséra Davida Finchera, Vykoupení z věznice Shawshank či Drtivý dopad, kde si zahrál prezidenta Spojených států. Ve filmu Božský Bruce a Božský Evan si vyzkoušel i roli Boha.

Morgan Freeman byl v roce 2003 hostem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde převzal Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.

20. října 2015