Mláďata rysa lákají k návštěvě ostravské zoo

Pět tříměsíčních mláďat rysa kanadského si od začátku září mohou prohlédnout návštěvníci ostravské zoologické zahrady. "Skotačící koťata mohou pozorovat ve velkém výběhu plném hraček, jako jsou ohnuté větve keřů a stromů nebo třímetrová rozhledna z kamenů," řekl pracovník zoologické zahrady Jiří Novák.
Rodiče rysích mláďat, samce Unkase a samici Taru, získala zoologická zahrada v Ostravě před dvěma lety z Kanady. Stali se tak jedinými chovanci svého druhu v zemi a jedněmi z mála v celé historii evropských zahrad, doplnil Novák.

Chovu příbuzných rysů ostrovidů se zoo Ostrava věnuje už od 60. let a za tu dobu odchovala celkem 38 mláďat. "Pět mláďat v jednom vrhu kanadského rysa je však unikátní počet. Tara se ukázala jako výborná matka, proto je radost pracovníků naší zoo o to větší," vysvětlil Novák.

Zoologická zahrada v Ostravě vznikla v roce 1951 zásluhou horníků z Dolu Zárubek, kteří se postarali o zakoupení prvních zvířat i o sadovou úpravu bývalého zookoutku v Ostravě- Kunčičkách. V roce 1960 se zoologická zahrada přestěhovala do současného stohektarového lesního areálu Stromovka. V současné době svou rozlohou a více než 210 druhy savců, ptáků a plazů patří k největším v České republice.