Michelle Pfeifferová v letech 2023 a 1979

Michelle Pfeifferová v letech 2023 a 1979 | foto: koláž iDNES.cz

Michelle Pfeifferová slaví 65. Proslavila se rolemi přitažlivých plavovlásek

  • 8
Pestrou galerii rolí přitažlivých plavovlásek různých charakterů, osudů a věku má na svém kontě americká herečka Michelle Pfeifferová, která se narodila 29. dubna 1958. Drobná křehká Američanka za ně byla třikrát nominovaná na Oscara. V sobotu slaví 65. narozeniny.

Kalifornská rodačka Michelle Pfeifferová chtěla být na střední škole soudní stenografkou. Po maturitě proto pracovala rok jako pokladní v supermarketu, aby si na studia vydělala. Vítězství v místní soutěži krásy jí však otevřelo dveře do velkého světa.

Začínala v televizních reklamách a seriálech. První větší roli si zahrála a zazpívala ve druhém dílu muzikálového hitu Pomáda a posléze po boku Al Pacina v gangsterském dramatu Zjizvená tvář.

Pfeifferová byla v sektě, která věřila, že se dá žít bez jídla a vody

V roce 1984 se proslavila coby éterická Jestřábí žena v romantické fantasy o prokletí a lásce, o čtyři roky později se postavila po bok Mela Gibsona v kriminálce Tequila Sunrise.

Do divácké přízně ji definitivně zapsala komediální postava Sukie, opuštěné matky šesti dětí v hororové komedii Čarodějky z Eastwicku z roku 1987, ve vybrané herecké společnosti Jacka Nicholsona, Susan Sarandonové a Cher. O rok později ji obsadil Jonathan Demme do krimikomedie Manželství s mafií, role manželky gangstera jí vynesla první nominaci na Zlatý glóbus.

Michelle Pfeifferová a Tony Danza ve filmu The Hollywood Knights (1980)

První oscarovou nominaci i prestižní britskou filmovou cenu BAFTA si Pfeifferová odnesla za roli Madame de Tourvel v jedné z nejzdařilejších adaptací slavného románu Nebezpečné známosti z roku 1988, kde neodolala lstivým svodům záletného vikomta v podání Johna Malkoviche.

Michelle Pfeifferová odmítla řadu slavných rolí, dnes toho lituje

Další nominaci a cenu Zlatý glóbus jí přinesli Báječní Bakerovi hoši (1989), kde osobně nazpívala písně své postavy – barové zpěvačky. A třetí oscarovou nominaci si zajistila rolí v dramatu o rasových problémech Pole lásky z roku 1992.

Navzdory své popularitě neváhá občas na pár let zmizet ze stříbrného plátna a věnovat se rodině, a pak se zase vrací. Mezi lety 2002 a 2007 se herecky odmlčela, aby se mohla věnovat svým dvěma dětem, které vychovává s producentem Davidem Kellym.

V posledních letech zaujala například v adaptaci románu Agathy Christie Vražda v Orient Expresu (2017) a ztvárnila také titulní roli v dramatu Kde je Kyra (2017), promítaném na Febiofestu či hlavní rolí v hořké komedii Po francouzsku (2020).

O tváři Michelle Pfeifferové se mnohokrát mluvilo jako o ideálu ženské krásy. Herečka ji propůjčila například legendární značce mýdla Lux nebo oblíbeným panenkám „starbie“ – miniaturám hollywoodských krásek. Ne náhodou se šestkrát objevila v prestižní padesátce nejkrásnějších lidí světa, kterou každoročně vyhlašuje časopis People.

VIDEO: Filmografie herečky Michelle Pfeifferové (1980-2020):

,