Bolest v královských rodinách. O dítě přišla nejen vévodkyně Meghan

  • 8
Manželka prince Harryho Meghan se svěřila, že letos v létě potratila. O dítě přišly v minulosti podobným způsobem i další členky královských rodin. Mnoho z nich se o tom rozhodlo otevřeně promluvit a podpořit tak ženy, které mají za sebou stejnou bolestnou životní zkušenost.

Meghan Markle

Vévodkyně Meghan (Kapské Město, 23. září 2019)

Manželka prince Harryho se s informací o ztrátě očekávaného druhého dítěte rozepsala v listopadu pro deník New York Times v eseji nazvané The Losses We Share (Ztráty, které sdílíme). 

„Bylo to červencové ráno jako každé jiné. Při přebalování syna jsem ucítila ostrou křeč v břiše. Zhroutila jsem se na zem se synem v náručí. Broukala jsem mu ukolébavku, abych nás oba uklidnila, ta veselá melodie kontrastovala s mým pocitem, že něco není v pořádku. Zatímco jsem držela v náručí své první dítě, ztrácela jsem to druhé,“ popsala manželka prince Harryho s tím, že tuto zkušenost má za sebou velké množství žen, ale jen málo z nich o ní mluví. 

Zara Phillipsová

Zara Phillipsová (Cheltenham, 13. března 2019)

Vnučka královny Alžběty II. prodělala dva potraty před narozením dcery Leny, která přišla na svět v červnu 2018. Po oznámení těhotenství v listopadu 2016 přišla o dítě na Štědrý den. Stejná situace se opakovala v roce 2017. Tehdy potratila v časné fázi těhotenství. 

„Musíte si projít obdobím, kdy o tom zkrátka nemluvíte, protože je to moc čerstvé a bolestivé. Ale stejně jako se vším, čas zahojí rány,“ řekla dcera princezny Anny. 

Sophie, hraběnka z Wessexu

Britský princ Edward, jeho manželka Sophie, hraběnka z Wessexu, dcera Louise a...

Sophie a její manžel princ Edward přivítali na svět dceru Lady Louise Alice Elizabeth Mary Mountbatten-Windsorovou (2003) a syna Jamese Viscounta Severna (2007). O první dítě však Její královská Výsost Sophie Helena, hraběnka z Wessexu málem přišla. 

Dcera se narodila více než dva měsíce před očekávaným termínem porodu. Hraběnka Sophie prodělala v sedmém měsíci abrupci placenty a během předčasného porodu téměř vykrvácela. Malá vnučka královny se narodila s těžce poškozeným zrakem a mnoha dalšími zdravotními problémy. Byla okamžitě převezena do specializovaného zařízení do centrálního Londýna. 

Malou Louise umístěnou v inkubátoru navštěvovala tehdy každý den sama královna Alžběta II., což vzbudilo ohromnou pozornost veřejnosti.

Norská královna Sonja

Norská královna Sonja (2016)

Norská královna Sonja zavzpomínala před čtyřmi lety na jedno z nejtěžších období svého života. Dva roky po svatbě s tehdy korunním princem Haraldem se pár těšil na první přírůstek do rodiny. Dvaatřicetiletá Sonja ovšem ve čtvrtém měsíci potratila.

Princ Harald, který si dívku z lidu Sonju Haraldsenovou vzal v roce 1968, byl právě na jachtě, když se těhotná Sonja probudila s křečí a krvácením. Zprávu o těhotenství veřejnosti oznámili jen pár týdnů před nešťastnou událostí.

„Vzpomínám si na všechny ty zvláštní výrazy lidí, když jsem jela do nemocnice. Bylo to hrozné. Samozřejmě to byla zoufalá situace. Naprosto strašné. Na nosítkách mě spouštěli dolů po boku lodi,“ prozradila v televizním dokumentu královna, jejímž prvním potomkem měl být syn.

Sonja skončila v centrální nemocnici ve Fredrikstadu, ale kvůli protokolu ji manžel nemohl doprovodit. „Takže jsem byla úplně sama. Naštěstí jsem později mohla mít další zdravé děti,“ dodala královna, která rok po potratu porodila princeznu Marthu Louise a v roce 1973 přišel na svět korunní princ Haakon.

Belgická královna Fabiola

Bývalá belgická královna Fabiola na svatbě španělského prince Felipeho s...

Belgická královna Fabiola, vdova po někdejším králi Baudouinovi, promluvila v roce 2008 veřejně o svých celkem pěti potratech. „Přišla jsem o pět dětí. Ale naučila jsem se s tím žít. Měla jsem problémy v každém těhotenství a vždy to dopadlo špatně. Ale nakonec jsem se s tím, že to tak zkrátka má být, smířila. Život je krásný i tak,“ popsala královna Fabiola. 

Královský pár neměl děti a po Baudouinově smrti v roce 1993 usedl na trůn jeho bratr Albert II., který později abdikoval a trůn přenechal svému synovi Philippemu (více zde).

Jordánská královna Núr

Jordánská královna Núr

Jordánská královna Núr popsala ztrátu dítěte ve svých pamětech. Zavzpomínala i na to, jak podivně zareagoval na zprávu její manžel, král Husajn I. Naznačil prý tehdy mezi řečí, že někteří jeho přátelé utrpěli v životě mnohem větší a důležitější ztráty. 

„Dodnes si myslím, že zkrátka celou tu situaci jen neunesl a odmítal se o tom bavit a přiznat, jak moc se ho to dotklo. Tento muž měl to největší srdce na světě. Bylo to příliš osobní. Jsem si jistá, že mu to velice ublížilo a zranilo ho to, jistě jen proto takto zareagoval,“ napsala královna Núr. 

Tessy Anthonyová (bývalá lucemburská princezna)

Princ Louis Lucemburský a princezna Tessy se syny Gabrielem (vpravo) a Noahem...

Lucemburský princ Louis se kvůli své lásce, neurozené vojačce Tessy Antonyové, kdysi vzdal trůnu. Po dvanácti letech společného života se manželé v roce 2019 rozvedli. 

„Rozvod je rozhodně jednou z nejnáročnějších životních zkušeností, kterými jsem kdy prošla. Stejné pocity a emoce, jaké cítím dnes, ve mně vyvolalo i to, když jsem přišla o své třetí dítě,“ napsala tehdy Tessy Anthonyová na Instagramu. 

„Plakala jsem kvůli tomu celé roky. Ale našla jsem v sobě sílu sebrat se a  postarat se o naše dva zdravé a úžasné chlapce, kteří pro mě znamenají všechno na světě. Snažím se zaměřit svou mysl na to pozitivní, co v životě mám. A jít stále dopředu, nehledě na to, jak těžké to někdy je,“ dodala. 

29. dubna 2019

14. května 2013