Marlon Brando chce zemřít doma

Legenda amerického herectví Marlon Brando, kterého nedávno postihla srdeční mrtvice, odmítl léčení v nemocnici. Podle slov svých přátel chce devětasedmdesátiletý herec zemřít ve svém domě v Los Angeles. Brando byl hospitalizován před několika týdny. Jeho stav je vážný, byl napojen na dýchací přístroj a už měsíc se bez něj nemůže obejít.

Nepřetržitě je s ním jeho bývalá dlouholetá přítelkyně Tarita Teripiaová, s níž měl Brando dvě děti, a blízcí příbuzní.

Hercův stav je znepokojuje, obávají se, že jeho dny jsou sečteny. "Sotva mluví a odmítá jídlo s odůvodněním, že ztratil chuť k jídlu," řekl tisku přítel rodiny.

Navíc Brando tvrdohlavě odmítá dodržovat rady lékařů a léčit se na jednotce intenzívní péče. Uvedl, že dává přednost tomu, že zemře ve svém losangeleském domě, kde prožil mnoho let. Zároveň se velmi tvrdě vyjádřil o lékařích, kteří prý budou čarovat "nad jeho mrtvým tělem".

Brando byl třikrát ženatý a stal se otcem sedmi dětí. Vedle filmové práci se Brando "proslavil" také svou neuvěřitelnou chutí k jídlu. Ještě nedávno vážil 140 kilogramů a chlubil se tím, že sní 18 litrů zmrzliny týdně.

K hollywoodské slávě odstartoval Marlon Brando v roce 1947 ve Williamsově Tramvaji do stanice Touha. O pět let později získal za filmové zpracování této hry nominaci na Oscara. Stejné pocty se mu dostalo i za filmy Viva Zapata a Julius César.

Prvního Oscara získal v roce 1955 za postavu dokaře ve filmu V přístavu. Dalšího Oscara dostal za ztvárnění postavy mafiánského bosse ve filmu Kmotr. Na Oscara byl nominován také za filmy Poslední tango v Paříži a Bílé období sucha. Čeští diváci ho viděli naposledy v kriminálním thrilleru Kdo s koho, kde si zahrál s Robertem DeNiro a Edwardem Nortonem.


 

Koncert na počest 30.výročí sólové dráhy popové megahvězdy Michaela Jacksona.