Madonna během koncertu v Petrohradu (9. srpna 2012) | foto: Profimedia.cz

Ruský soud odmítl žalobu na Madonnu kvůli podpoře homosexuálů

  • 18
Petrohradský soud odmítl vyhovět žalobě místních občanů na americkou zpěvačku Madonnu. Ta prý při srpnovém koncertu svými slovy a gesty na obranu homosexuálů ohrozila mravnost mládeže. Skupina žalobců z řad petrohradských občanů žádala za údajnou morální újmu astronomické odškodnění 333 milionů rublů, tedy v přepočtu 212 milionů korun.

"Proč požadují právě 333 milionů, žalobci vysvětlit nedokážou. Zato tvrdí, že v případě vítězství peníze pošlou na dobročinné účely a na boj s propagandou homosexuality," napsal petrohradský zpravodajský server fontanka.ru. Upozornil, že z devíti žalujících navštívil Madonnin koncert jen jediný.

Zpěvačka se podle očekávání ani dnes k soudu nedostavila, i když prý mohla, protože měla přestávku mezi posledním koncertem v USA a příštím vystoupením v Mexiku. O procesu patrně ví, protože téma mezitím proniklo i na americké televizní obrazovky.

Proti koncertu Madonny v Petrohradu protestovalo pár lidí (9. srpna 2012).
Proti koncertu Madonny v Petrohradu protestovalo pár lidí (9. srpna 2012).

Proti koncertu Madonny v Petrohradu protestovalo pár lidí (9. srpna 2012).

Terčem žaloby devíti aktivistů ze sdružení Odborový svaz občanů Ruska jsou i pořadatelé petrohradského koncertu, protože prý neudělali nic, aby překazili porušování místního zákona.

V Petrohradu od jara platí zákaz propagandy homosexuality, kterou staví na roveň pedofilii. První pokutu místní soud před časem vyměřil aktivistovi komunity gayů, který proti zákazu protestoval. Místní úřady však na koncertu americké zpěvačky zřejmě neshledaly nic závadného, a tak ji žalují jen místní ochránci mravnosti. Za hlavní důkaz proti Madonně považují její slova na koncertu, kterými vyzvala obyvatele někdejší ruské metropole ke snášenlivosti vůči sexuálním menšinám.

Navzdory zájmu médií se přelíčení odehrává v tak malé soudní síni, že se do ní novináři nevešli. Mohou jen naslouchat v přilehlé místnosti.

,