Před půl rokem začala kampaň proti sexuálnímu obtěžování MeToo

  • 33
Před šesti měsíci herečka Alyssa Milano (45) na Twitteru vyzvala lidi, kteří se stali terčem sexuálního obtěžování či zneužívání, aby se s tím svěřili pod hashtagem MeToo (“já také“). Kampaň byla reakcí na aféru filmového producenta Harveyho Weinsteina, kterého ze sexuálních útoků obvinily desítky žen.
Hrdinové kampaně MeToo jsou vítězi ankety o Osobnost roku podle amerického...

Během krátké doby hnutí zasáhlo všechny sféry společenského života od zábavního průmyslu přes politiku po sport. Ti, kdo „prolomili mlčení“ a připojili se ke kampani proti sexuálnímu obtěžování, byli v prosinci časopisem Time vyhlášeni osobnostmi roku.

Tarana Burke (Detroit, 27. října 2017)

Frázi „MeToo“ poprvé použila k boji proti sexuálnímu násilí v roce 2006 černošská aktivistka Tarana Burke, která pochází z Bronxu a sama byla v dětství a dospívání znásilňována. 

Nyní 44letá Burke se při své práci pro organizaci pomáhající mladým lidem setkala s 13letou dívkou, která se jí svěřila, že je obětí sexuálního zneužívání. Aktivistka uvedla, že nebyla na tuto situaci připravena, a požádala dívku, aby se obrátila na někoho jiného. Kvůli odmítnutí ji ale trápilo špatné svědomí a opakovaně se ptala sama sebe: „Proč jsem prostě neřekla ‚já také‘?“ 

Tak vzniklo na sociální síti MySpace hnutí MeToo, jehož cílem bylo podle aktivistky pomáhat především ženám a dívkám tmavé pleti, které zažily sexuální násilí.

Harvey Weinstein (Beverly Hills, 8. ledna 2017)
Gwyneth Paltrowová a Angelina Jolie
Herečky Rose McGowanová a Ashley Juddová

Do povědomí světové veřejnosti se fráze dostala loni na podzim. List The New York Times 5. října otiskl článek, podle něhož více než tucet žen obvinil Weinsteina ze sexuálního obtěžování či přímo znásilnění. Postupně se jako oběti přihlásily další desítky žen, včetně hereckých hvězd jako Angelina Jolie, Gwyneth Paltrowová či Uma Thurmanová

Weinstein údajně své oběti také vydíral při organizované snaze o zatajování sexuálních útoků. Producent přišel o místo ve vedení své produkční firmy The Weinstein Company, byl vyloučen z filmové akademie, která uděluje Oscary, a opustila ho manželka. V současné době jsou jeho činy předmětem vyšetřování.

Alyssa Milano (20. ledna 2018)

Dne 15. října herečka Alyssa Milano, která byla jednou z nejhlasitějších kritiček magnáta, spustila na Twitteru kampaň MeToo. Během 72 hodin připojilo hashtag MeToo ke svému příspěvku na Twitteru nebo Facebooku přes 12 milionů uživatelů. Použila ho i řada mužů, buď aby dali najevo podporu ženám, anebo aby odhalili případy, kdy byli oni sami zneužiti.

Anthony Rapp (Los Angeles, 19. září 2017)
Kevin Spacey (Beverly Hills, 27. dubna 2015)

Ze sexuálního zneužívání či násilí byla následně obviněna řada dalších vlivných osobností. Herec Anthony Rapp kupříkladu obvinil Kevina Spaceyho, že mu dělal sexuální návrhy, když mu bylo teprve 14 let. 

Americká olympijská gymnastka McKayla Maroneyová uvedla, že ji sexuálně zneužíval lékař americké reprezentace Lawrence Nassar, který byl za sexuální zneužívání svých mladistvých svěřenkyň nakonec počátkem letošního roku odsouzen k trestu vězení 40 až 175 let. 

Kvůli aféře rezignoval britský ministr obrany Michael Fallon a newyorská Metropolitní opera přerušila spolupráci se svým dlouholetým dirigentem a hudebním ředitelem Jamesem Levinem pro podezření, že sexuálně zneužíval chlapce.

Meryl Streepová, Ai-jen Poo, Natalie Portmanová, Tarana Burkeová, Michelle...

Kampaň MeToo také vévodila všem filmovým cenám posledních měsíců, včetně předávání Oscarů. Umělkyně na znamení odporu proti zacházení se ženami ve filmovém průmyslu přicházely oděny v černém a o tématu hovořili moderátoři i ocenění. 

V lednu se tisíce lidí po celém světě připojily k druhému pochodu za práva žen u příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta Donalda Trumpa. On sám je kritizován za neuctivé výroky vůči ženám a nejméně 16 žen ho obvinilo ze sexuálního obtěžování.

Gina Lollobrigida (Los Angeles, 1. února 2018)
Catherine Deneuve (Cannes, 23. května 2017)

Celá kampaň ale vyvolala také nesouhlasné a varovné reakce, a to nejen ze strany mužů. Italská herečka Gina Lollobrigida sice uvedla, že se stala dvakrát obětí sexuálního násilí, dodala ale, že je třeba „sebrat odvahu“ a věc oznámit hned, a ne až po letech. „Zdá se mi, že mluvit o tom teď, se tak trochu rovná nutkání upoutat na sebe pozornost,“ řekla. 

 Stovka převážně francouzských umělkyň v čele se známou herečkou Catherine Deneuve se ohradila proti tendenci ke kriminalizaci mužů. „Znásilnění je zločin. Ale neodbytné nebo nemotorné flirtování není zločin a ani galantnost není agresí mužského šovinismu,“ podotkly.

Demonstrace proti sexuálnímu násilí v New Yorku (9. ledna 2018)
Kdo ze slavných Američanů figuruje v kampani MeToo

V průzkumu Bucknellovy univerzity 40 procent dotázaných Američanů uvedlo, že hnutí zašlo příliš daleko, a 70 procent se obává, že může vést k nespravedlivému trestání mužů. V průzkumu zadaném zpravodajským serverem Vox uvedlo 60 procent žen, že mají strach ze ztráty pracovních příležitostí kvůli tomu, že se řada mužů teď bojí s ženami spolupracovat.

,