Gina Caranová (Los Angeles, 2019)

Gina Caranová (Los Angeles, 2019) | foto: ČTK

Být republikánem je jako být Židem za holokaustu, řekla hvězda Mandaloriana

  • 238
Gina Caranová (38) zpochybňovala v posledních týdnech opakovaně výsledky prezidentských voleb. Současnou situaci republikánů přirovnala na sociální síti TikTok k holokaustu. Americké herečce, známé například ze seriálu The Mandalorian, byla okamžitě poté vypovězena smlouva se společností Lucasfilm.

Gina Caranová již momentálně není zaměstnankyní společnosti Lucasfilm a ani v budoucnu tomu nebude jinak. Její příspěvky na sociálních sítích, které dehonestují lidi na základě jejich původu a náboženského vyznání, jsou odporné a naprosto nepřijatelné,“ napsali zástupci Lucasfilmu ve vyjádření pro média.  

Na základě hereččiných kontroverzních výroků na sociálních sítích se zaměstnavatel Giny Caranové, která hraje v prvních dvou řadách současného seriálového hitu The Mandalorian postavu bojovnice Cary Dune, rozhodl pro okamžité ukončení spolupráce. 

Herečka v uplynulých měsících několikrát veřejně zesměšňovala nošení roušek, v předchozích týdnech zpochybňovala výsledky prezidentských voleb. Poslední kapkou byl její již smazaný příspěvek na sociální síti TikTok a na Instagramu, ve kterém prohlásila, že být v dnešní době republikánem ve Spojených státech je jako být Židem během holokaustu.

„Židé byli tehdy biti v ulicích města a utlačováni. Nejen nacistickými vojáky. Ale vlastními sousedy. Dokonce i dětmi. A protože historie je mnohdy přikrášlována a upravována, spousta lidí si v dnešní době neuvědomuje,  že tomu, aby nacističtí vojáci připravili o život tisíce Židů, předcházela jedna věc. To vláda způsobila, že lidé začali nenávidět své sousedy. Jen proto, že jsou to Židé. Jak moc se podle vás taková situace liší od dnešního dění, kdy máme nenávidět ostatní jen proto, že mají jiný politický názor?“ řekla Caranová. 

12. prosince 2020 v 20:26, příspěvek archivován: 11. února 2021 v 15:43

Podle mnoha fanoušků herečky jde o učebnicový příklad cancel culture, tedy kultury rušení. Na toto téma se v minulosti vyjádřil například Ricky Gervais, který dlouhodobě obhajuje svobodu projevu. Podle britského režiséra, scenáristy a herce je dnešní požadovaná hyperkorektnost jakýmsi novým druhem fašismu.

Gina Caranová se proslavila jako MMA zápasnice, po skončení sportovní kariéry si zahrála například ve filmech Zkrat, Rychle a zběsile 6 či Deadpool. 

VIDEO: Gina Caranová v seriálu The Mandalorian: