Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tvůrčí prezentace reality, hájí advokát „fiktivní citace“ v Soukupově pořadu

  11:07
Městský soud v Praze začal řešit odvolání ve sporu hudebního producenta Františka Janečka s TV Barrandov. Někdejší kapelník skupiny Kroky vysoudil u nižší instance 100 tisíc korun za údajně dehonestující výroky, které o něm ve svých pořadech pronesl moderátor a šéf televize Jaromír Soukup. S přiznanou satisfakcí však není spokojený.

„V takovém stavu jsem spor ještě neviděl… Není vůbec jasné, co je předmětem řízení,“ řekl na úvod právním zástupcům obou stran předseda odvolacího senátu Tomáš Novosad.

„Žalobě není co vytknout, ale v každém dalším podání jste přidávali další tvrzení a udělali jste z toho prakticky nesrozumitelný spor,“ obrátil se na Janečkova advokáta. Ten nesouhlasil. Zároveň se omluvil, že se do spisu omylem dostala pracovní verze jednoho dokumentu.

Novosad kritizoval i práci soudkyně z Obvodního soudu pro Prahu 5, která nerozhodla o případných změnách žaloby a zmatek ve věci nevyřešila ani rozsudkem. Odvolací senát se proto ve čtvrtek věnoval zejména tomu, aby si předmět sporu vyjasnil. Poté jednání o týden odročil.

Konflikt mezi hudebním producentem a televizí Barrandov odstartoval v únoru 2022, když se Jaromír Soukup pustil do Františka Janečka ve svém pořadu VIP Svět kvůli údajné covidové dotaci.

„Tento normalizační popularizátor Pavla Horňáka a Markéty Muchové, který tady třicet let vypráví, že je hudební boss a producent všech producentů a že tomu jako rozumí, a když si pořádá opulentní narozeniny, tak tam musí všichni přijít a on tam všem kyne, a do bulváru žvaní o tom, jak tady všechny vychoval, požádal o šedesát tisíc korun, aby neumřel hlady. Že jako chudák umělec František Janeček je bez příjmů, tak potřebuje šedesát tisíc, aby neměl existenční těžkosti. Ten člověk je zcela evidentně mimořádný gauner,“ prohlásil Soukup.

Když vyšlo najevo, že o šedesátitisícovou dotaci požádal jiný František Janeček a a že chce uražený producent televizi žalovat, hájil se moderátor tím, že informaci převzal z jiného mediálního zdroje.

„Fanda se rozčílil. A že na mě podá žalobu a trestní oznámení. A jak je jeho zvykem, tak obvolal všechny bulváry a říkal: ‚Soukup je gauner, on mě ponížil, já jsem nevzal žádných šedesát tisíc, já jsem vzal jenom blbý tři miliony (dotaci získala společnost GOJA, pozn. red.), já ho zažaluju, až zčerná!‘ Fando, promiň, tos nebyl ty. Tys vzal jenom tři miliony na to divadlo. Fando, nezlob se. A tak mě zažaluj. Nebude to poprvé, ani naposledy. Nazdar, Fando,“ vzkázal z obrazovky Janečkovi.

Způsob omluvy vnímá Janeček podle advokáta jako „krajně posměšný“:

Cherchez la femme

Producent poté podal trestní oznámení, oznámení o přestupku, podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání a do TV Barrandov poslal předžalobní výzvu, ve které žádal za dehonestující kampaň omluvu a tři miliony korun.

Jestli se mě, Fando, budeš ptát, proč tě nemám rád, proč se ti tady každý den věnuju, tak je to proto, že mě tak nějak štveš.

Jaromír Soukup o Františku Janečkovi(z pořadu VIP Svět, 16. 3. 2022)

Nezůstalo u jednoho nebo dvou pořadů. Žaloba, kterou teď řeší soudy, jich zmiňuje asi třicet, v nichž se měl Soukup do Janečka navážet. Přitom ještě v roce 2019 mluvili jeden o druhém slušně. Producent byl také pozvaný na oslavu Soukupových padesátin, kam dorazil s dárkem mezi prvními.

Zhruba o půl roku později začal šéf TV Barrandov randit s Janečkovou expartnerkou Terezou Mátlovou. „Ať si klidně pořídí dvojdomek a mají tucet dětí, to mě vůbec nezajímá. My měli vztah jako otec a matka. Jde mi jen o blaho dítěte,“ reagoval Janeček, který měl s Mátlovou tehdy dvanáctiletou dceru. V médiích zároveň kritizoval Soukupa, že chce dělat jeho dítěti „kvazi tatínka“.

Randí se Soukupem, prozradil na Mátlovou její expartner Janeček

„Cherchez la femme (za vším hledej ženu),“ míní soudkyně Eva Harmachová z Prahy 5, která loni v září Janečkovu žalobu z velké části zamítla. Místo požadovaných milionů mu přiznala jen sto tisíc korun. Podle ní si vzal Soukupovy invektivy zbytečně příliš k srdci.

„Vhlédl mu do mysli?“

Janečkovi vadí nejen urážky, které o něm moderátor pronesl, ale třeba i takzvané „fiktivní citace“. Soukup například v televizi uvedl: „Janeček říkal (...) já jsem vzal jenom blbý tři miliony.“ Žalobce však odmítá, že by někdy něco takového prohlásil. Podle právního zástupce televize šlo o Soukupovu dedukci.

„To je způsob komunikace, který je moderátorovi žalované (TV Barrandov) vlastní. Když někdo něco dělá a moderátor s někým komunikuje o tom, co ten člověk dělá, tak ho imituje. Je to jakoby nadsázka. Když vidíte, jak někdo dělá něco pobuřujícího, někdo by třeba močil na veřejnosti, tak on by o tom vyprávěl způsobem – No, tak ten člověk šel a řekl: ‚Tak tady prostě vykonám potřebu.‘ Ten člověk to nikdy neřekl, ale tímto způsobem ji vykonal. Je to způsob, jakým je komunikováno. V podstatě se dá říct – tvůrčí prezentace reality,“ vysvětloval advokát.

Totéž prý platí pro další Janečkovu „fiktivní citaci“: Soukup je gauner, on mě ponížil. „To (moderátor) vhlédl do mysli pana žalobce (Janečka) a řekl, co si tak asi pan žalobce o něm myslí?“ zajímalo předsedu odvolacího senátu. „Je to také dedukce z jednání, z konkrétních projevů žalobce, že si to o něm (o Soukupovi) myslí,“ odpověděl právní zástupce.

Za nadávky v TV Barrandov podala ČT trestní oznámení. Soukup se směje

„Že žalobce o sobě tvrdí, že je mafián, že je boss hudebního průmyslu a vše řídí a že má ze všeho provize. To je to samé?“ pokračoval soudce. „Ano,“ ujistil ho advokát. „Dedukce, že si to pan žalobce myslí…,“ podivoval se předseda senátu.

„Takže je to vlastně umělecká licence pana Soukupa v rámci moderátorské činnosti?“ tázal se dál. „Dá se to tak říct. Tvrdíme, že to je lidská přirozenost. To, že někdo říká, že někdo něco řekl, tak neznamená v běžném styku, že to skutečně verbálně vyslovil, ale používá se to jako určitá nadsázka pro popsání toho, co někdo dělá,“ obhajoval moderátora advokát.

„Pořad má formát televizních zpráv z VIP světa, není prezentován jako názory pana Soukupa,“ ohradil se Janečkův právní zástupce. Jeho klient žádá vedle peněz ústní i písemnou omluvu, dále to, aby se Soukup zdržel dalších podobných útoků vůči žalobci a aby televize odstranila sporné pasáže z videí, která jsou stále dostupná na internetu.

Podle předsedy senátu se některé požadavky v žalobě dublovaly. I to si ve čtvrtek s advokátem vyjasnil. Janeček ani Soukup se jednání nezúčastnili. Příští týden mají právní zástupci přednést závěrečné návrhy a poté by měl soud rozhodnout.

Kvůli Soukupovým výrokům zažaloval před časem TV Barrandov i expremiér Jiří Paroubek. Za některé pak vysoudil omluvu. Spor začal soud řešit v roce 2019, při hledání smíru nepochodil:

5. listopadu 2019

Autor:
  • Nejčtenější

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

21. dubna 2024

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

David Beckham žaluje Marka Wahlberga, žádá přes 8 milionů dolarů

20. dubna 2024  15:11

Bývalý fotbalista David Beckham (48) se s hercem Markem Wahlbergem (52) spřátelil, když se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kourtney Kardashianová oslavila 45 let. Kvůli fotce v bikinách se fanoušci bouří

22. dubna 2024  9:30

Kim Kardashianová (43) přidala příspěvek na Instagram, kde popřála své sestře Kourtney k 45....

Znovu se poznáváme, říká o rozepři s Gomezovou její dárkyně ledviny

28. dubna 2024

Herečka Francia Raisaová (35) promluvila o tom, jak darovala v roce 2017 Seleně Gomezové (31)...

S mužem konzultujeme kde co, ale necháváme si dost svobody, říká Petra Špalková

28. dubna 2024

Herečka Petra Špalková promluvila v rozhovoru pro iDNES.cz o divadle, manželovi i dětech. Popsala,...

UFO, klony, nevěry. Shirley Maclainová proslula jako herečka, ale i podivínka

27. dubna 2024

Premium Klučičím sestřihem to jen začínalo. „Je velmi těžké k ní mít vřelé city.“ „Působí jako pravý opak...

Eminem oslavil šestnáct let abstinence. Drogy ho dříve málem zabily

27. dubna 2024  14:48

Americký rapper Eminem (51) se rozhodl v roce 2008 abstinovat poté, co se téměř předávkoval. Už...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...