Po černé Ariel hispánská Sněhurka. Disney představil novou princeznu

  • 116
Společnost Disney pokračuje ve filmových předělávkách svých animovaných klasik. Nyní přišla na řadu Sněhurka, kterou si zahraje Rachel Zeglerová. Herečka a youtuberka je mimo jiné hvězdou nového zpracování muzikálu West Side Story. Podívejte se i na další filmové disneyovské princezny.

Sněhurka

Rachel Zeglerová ve filmu West Side Story (2021)
Z filmu Sněhurka a sedm trpaslíků (1937)

Rachel Zeglerovou do remaku muzikálu West Side Story obsadil režisér Steven Spielberg. Herečka, která bude novou filmovou Sněhurkou, má po matce kolumbijské kořeny. 

Sněhurka z pohádky bratrů Grimmů má přitom podle některých zdrojů předobraz ve skutečné osobě, hraběnce Margaretě von Waldeck, která žila v Německu v 16. století.

26. dubna 2021

Ariel

Halle Bailey (Los Angeles, 22. prosince 2017)
Malá mořská víla (1989)

Velké pozdvižení v roce 2019 vyvolalo oznámení, že malou mořskou vílu si ve filmu zahraje Američanka Halle Baileyová. Spoustě fanoušků vadilo, že Ariel bude mít tmavou barvu pleti.

Původní pohádka z 19. století od Hanse Christiana Andersena se odehrává v Dánsku. Navíc hlavní hrdinka skončila tragicky, na rozdíl od Disneyho verze.

Alenka

Mia Wasikowska ve filmu Alenka v říši divů (2010)
Z pohádky Alenka v říši divů (1951)

Společnost Disney už má na svém kontě několik předělávek animovaných pohádek. V roce 2010 se coby Alenka v říši divů představila australská herečka Mia Wasikowska, jejíž matka byla Polka a otec Australan.

Autorem původní knihy z roku 1865 je anglický spisovatel, matematik, logik, učenec, anglikánský diakon a fotograf Lewis Carroll (vlastním jménem Charles Lutwidge Dodgson). Pokračování Alenčiných příběhů Alenka za zrcadlem vyšlo roku 1871.

14. května 2016

Růženka

Elle Fanningová jako Růženka ve filmu Zloba - královna černé magie (2014)
Šípková Růženka (1959)

Ve filmu Zloba - královna černé magie si v roce 2014 zahrála pohádkovou Růženku americká herečka Elle Fanningová.

Děj Šípkové Růženky se podle některých etnologů odehrával ve Francii, jiní jej umisťují Německa, nebo do Anglie 14. století. Pohádku mezi prvními vydal v roce 1697 Francouz Charles Perrault, později z něj čerpali i němečtí bratři Grimové.

21. dubna 2014

Popelka

Lily Jamesová v pohádce Popelka (2015)
Z pohádky Popelka (1950)

Popelku si ve stejnojmenném pohádkovém filmu v roce 2015 zahrála britská herečka Lily Jamesová. Její babička z otcovy strany byla Američanka a z matčiny Francouzka.

Pohádku o Popelce mezi prvními v Evropě zaznamenal v 17. století Ital Giambattista Basile. Do svých sbírek ji zařadil i Francouz Charles Perrault, němečtí bratři Grimmové nebo Božena Němcová. Původní příběh ale údajně pochází z Číny a odehrával se v 9. století.

21. listopadu 2014

Belle

Z filmu Kráska a zvíře (2017)
Z pohádky Kráska a zvíře (1991)

Britská herečka Emma Watsonová, která se narodila v Paříži, se v roce 2017 stala další Disneyho filmovou princeznou. Zahrála si Belle v pohádce Kráska a zvíře.

Pohádku poprvé v 18. století písemně vydala francouzská spisovatelka Jeanne Marie Le Prince de Beaumontová, šlo o upravenou a zkrácenou verzi jiné autorky Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. 

Podle některých zdrojů se děj odehrává v Francii a je údajně inspirovaný skutečným vztahem ze 16. století. Jde o příběh Španěla Petruse Gonsalvuse, který trpěl hypertrichózou (nadměrným ochlupením, mimo jiné i v obličeji) a jeho choti Catherine.  Gonsalvuse nejdřív drželi jako atrakci v kleci, pak se dostal na francouzský a později na italský královský dvůr, kde se poznal se svou budoucí manželkou. Měli sedm dětí a žili spolu 40 let.

31. ledna 2017

Jasmína

Z filmu Aladin (2019)
Disney - Aladin (1992)

Princeznu Jasmínu v pohádce Aladin si v roce 2019 zahrála britská herečka Naomi Scottová. Její otec je Angličan a matka indicko-gudžarátského původu se narodila v Ugandě.

Pohádka je známá z arabské sbírky Tisíc a jedna noc. Tam ovšem tento příběh na začátku 18. století zařadil až francouzský orientalista Antoine Galland. Děj pohádky je prý původně starší a odehrává se v Číně.

21. března 2019

Mulan

Čínská herečka Liou I-fej v roli Mulan ve stejnojmenném velkorozpočtovém akčním...
Z pohádky Mulan (1998)

Čínská herečka Liou I-fej se v roli Mulan ve stejnojmenném velkorozpočtovém akčním filmu z produkce společnosti Walt Disney představila v roce 2020.

Pověst o Mulan, která vstoupila do armády namísto svého starého otce, pochází z Číny a traduje se od 5. století. Podle některých zdrojů Mulan skutečně historicky existovala. Její příjmení bylo podle historických záznamů Chua a narodila se v malé vesnici v severní Číně.

10. prosince 2019

Které obsazení se vám líbí?

celkem hlasů: 2748
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 31. července 2022. Anketa je uzavřena.