Barča, Čestmír, Dlouhý Jenda. Kam zmizely oblíbené dětské hvězdy?

  • 23
Okouzlovaly nás svým úsměvem nebo pořádnou vyřídilkou. Za pár let však vyrostly a ztratily se z pláten kin i obrazovek. Kam vedly cesty dětských hvězd, zmapoval měsíčník Nostalgie.

Hubatá Barča

Michaela Kudláčková a Jana Janatová v seriálu My všichni školou povinní (1984)

Jestli se o někom dá říct, že má pořádně prořízlou pusu, tak je to Michaela Kudláčková (54). Před kamerou se objevila poprvé jako šestiletá. Nejvíc jí seděly role hubatých holčiček.

Poprvé Míša Kudláčková zazářila ve filmu Veronika, prostě Nika. V něm jako výřečná dívka milující zvířata uteče z domova, aby se setkala s mužem, který jí slíbil štěně. Riskuje tím nevědomky život.

Schovej ty kozačky, volávali na mě, vzpomíná herečka z My všichni školou povinní

Každý si ji ovšem pamatuje hlavně jako Barču ze seriálu My všichni školou povinní (1984), objevila se i v drsném historickém filmu Poslední propadne peklu (1982). Do obou si ji vybral režisér Ludvík Ráža (†71).

Po úspěchu včetně cen z filmových festivalů se přihlásila na vysněnou konzervatoř. O to větší bylo zklamání, že ji dva roky po sobě komise odmítla. Důvod se nikdy nedozvěděla. Živila se jako taxikářka nebo barmanka a prožila bouřlivá manželství. V médiích se objevuje také jako kartářka. Propadla naplno svému zájmu o čarodějnictví, astrologii a záhady spojené s magií. Je také velmi činná na Twitteru, kde komentuje nejen politickou situaci.

Sen pana vrchního

Renata Mašková ve filmu Přijela k nám pouť (1973)

„Žluťásku, žluťásku, …“ zpívají si na kolotoči dvě holčičky ve filmu Přijela k nám pouť z roku 1973. Vedle Yvetty Kornové (61) se postavila Renata Mašková (62). Měla v té době za sebou baletní přípravku, takže pohyb před kamerou jí nedělal potíže. Film se stal hitem a dětská hvězda byla na světě.

Přišly sice i role vážnější, výrazně ale zazářila znovu ve snímku královny dětských filmů Věry Plívové-Šimkové (88) Jak se točí rozmarýny (1977). V něm si Renata Mašková zahrála skriptku. Vznik filmu přitom provázely potíže. Jan Tříska v polovině natáčení emigroval a nahradit ho musel Jiří Krampol.

16. března 2023

Zpovědi dětských hvězd

Sledovat další díly na iDNES.tv

Perličkou je její několikasekundová role v podobě erotického snu v komedii Vrchní, prchni! (1980).

Těsně před revolucí ji filmaři obsadili do role atletky v seriálu Dlouhá míle. Mezitím vystudovala konzervatoř, začala učit na lidových školách umění a organizovat dětské kroužky. Předávala tak dětem nejen školní vědomosti, ale i to, co sama zažívala před kamerou.

Neodolatelný rošťák

Žaneta Fuchsová, Jan Kreidl a Lukáš Bech v seriálu Létající Čestmír (1983)

Obličej jako lívaneček, nenapodobitelný smích, ale hlavně trochu zvláštní nakřáplý hlas. Lukáše Becha (50) režisérka Věra Chytilová (†85) v pouhých pěti letech obsadila do snímku Panelstory aneb Jak se rodí sídliště (1979), příběhu z rozestavěných paneláků.

Pak už šel z role do role. Ve zvědavého kluka, který skončí v zubařském křesle v Lucie, postrach ulice (1983), se vlastně ani nemusel moc proměňovat. Objevil se v Rumburakovi (1984), seriálu Návštěvníci (1983).

Herectví mi zakázal doktor, říká Létající Čestmír Lukáš Bech

Ale největší popularitu mu přinesl Létající Čestmír (1983). V něm mu sekundovala Žaneta Fuchsová (50). Oba trávili spoustu času zavěšení na lankách, když se natáčely scény, jak děti v Čestmírovi létají.

Lukáš Bech si sice zahrál i v Národním divadle, nemocné hlasivky však v pubertě jeho kariéru přerušily. Chtěl se stát učitelem nebo právníkem, ani jednu školu ale nedokončil. Úspěch pak začal sklízet v reklamní branži a v epizodních rolích se dodnes vrací i před kameru různých seriálů.

Dumky, žalky...

Dana Vávrová a Jiří Procházka ve filmu Ať žijí duchové! (1977)

Stačí říct Dlouhý Jenda a každý si vzpomene na bezprostředního kluka v pohádce Ať žijí duchové z roku 1977. Jiří Procházka (59) byl v té době hubený, a tak zamířil do ozdravovny, aby nabral pár kil. Dojížděl tam za ním skladatel Jaroslav Uhlíř (76) a trpělivě s ním nacvičoval zpěv.

Později zkusil štěstí na konzervatoři, ale napsali mu, že jeho talent je nevyzrálý. Nastoupil na elektroprůmyslovku, avšak nakonec se vyučil kadeřníkem. Jeho velkou láskou zůstal zpěv a kytara, tak si založil hudební agenturu.

Zemřela Dana Vávrová, Leontýnka z filmu Ať žijí duchové

Představitelka Leontýnky Dana Vávrová (†41) se do něj při natáčení tak trochu zamilovala, ale velká láska z toho nebyla. „Danuška byla moc pěkná holka, ale na mě tehdy moc mladá,“ vyjádřil se Jiří Procházka ke čtyřletému věkovému rozdílu. Zůstali kamarádi. V roce 2009 Dlouhý Jenda osiřel, filmová Leontýnka podlehla v pouhých 41 letech těžké nemoci.

Válečkův kamarád

Marek Eben a Antonín Navrátil v seriálu Kamarádi 2 (1973)

Pro pamětníky Honza z party pražských kluků, pro ty starší mnohonásobný princ. Antonín Navrátil (65) původně přišel do televize zazpívat na konkurz do dětského pořadu.

Bylo mu deset, když se spolu s Markem Ebenem coby Válečkem stal hlavní hvězdou seriálu Kamarádi (1969), který byl historicky prvním dětským televizním seriálem. Po několika filmových rolích se pro velký úspěch vrátil ještě v druhé sérii, to už ale Kamarádi povyrostli, on sám byl tou dobou na střední škole.

Záhy se v mnoha televizních pohádkách proměňoval v prince. A popularitu korunoval jako student Mirek Žalud v seriálu Zkoušky z dospělosti (1980).

Vystudoval DAMU a nastoupil do Vinohradského divadla, krátce po revoluci ale odešel, zkoušel štěstí jako kovář. Do světa umění se po letech vrátil. Nejprve sám daboval, pak usedl za režijní pult a stal se jedním z nejzkušenějších režisérů dabingu u nás.