Frontman Orlíku, autor muzikálů i otec tří dětí. Landa slaví 55 let koncertem

  • 32
Daniel Landa. Rocker, autor muzikálů, vlastenecký vizionář, jehož výzva zablokovala servery hygienických stanic v době covidu, někdejší automobilový závodník i bojovník Muay Thai. Také manžel a táta tří dcer. V sobotu 4. listopadu slaví koncertem v pražské O2 areně své pětapadesátiny, píše týdeník 5plus2.

Orlík smrdí jako pukavec

Zpěvák, skladatel, herec, závodník i letec Daniel Landa

Dodnes mu občas někdo připomene dobu okolo sametové revoluce a jeho kapelu Orlík, kultovní skupinu českých skinheads. „Kdo nám to sem z palmy spad? Černý voči, černý tělo, to není můj kamarád,“ zpíval Daniel Landa tenkrát v songu Bílá liga.

„Není rok 1990 a nemám zapotřebí věci zjednodušovat a dělat je černobílé,“ později komentoval své mladické „hříchy“ z kapely, ve které mu na kytaru sekundoval herec David Matásek známý jako Kendy z filmových Básníků.

„Dnešním úhlem pohledu na Orlík nejde nahlížet,“ myslí si Landa. „Je to takový pukavec v podzemí a strašně smrdí,“ dodává zpěvák.

Nahoře uprostřed Dan Landa a David Matásek v časech Orlíku

Lázeňský švihák a čtyři ženy

Daniel Landa s ženou Mirjam (54), dcerami Anastázií (25) i dvacetiletými dvojčaty Roxanou a Rozálií (2022)

Když loni v březnu vyrazil Daniel Landa do společnosti se svojí ženou Mirjam (54) a dcerami Anastázií (25) i dvacetiletými dvojčaty Roxanou a Rozálií, napsal na sociální sítě: „Lázeňský švihák dnes na maturitním plese svých dvojčátek.“

Zatímco nejstarší dcera si coby herečka střihne nějakou roli, dvojčata po uměleckém světě netouží. „Jedna si po gymplu dodělala truhlářský rekvalifikační kurz. Je to řemeslo a mě to moc těší. A druhá chce mít salon krásy,“ pyšně říkal Landa médiím.

„Být otcem tří holek je skvělé. Je to jako když plavete v koupeli lásky,“ dodal zpěvák. „Žít s takovým magorem, jako jsem já, nejni vůbec lehký. Ale Láska vítězí, sláva rodině!“ nechal se kdysi slyšet.

Muž s píšťalou i Ordo Lumen Templi

Letos v lednu se Landův muzikál Krysař vyšvihl ke svému dvoutisícímu uvedení. Muzikál o tajemném muži s píšťalou měl premiéru v roce 1996, od roku 2002 je jeho domovskou scénou Divadlo Kalich. Krysař se hrál v Bratislavě i dalších slovenských městech nebo v německé verzi v rakouském Klagenfurtu.

Michal Kocourek (vpravo) s tvůrci muzikálu Krysař na obnovené premiéře v září 2017

Podle Landy je Krysař příběhem o moci, konfliktu různých sociálních skupin a zneužití nakumulovaného napětí ve společnosti. „Bohužel je to v naší době ještě daleko aktuálnější než v době vzniku muzikálu. Vždy se najde něco, co lidi nesmiřitelně rozdělí na dvě skupiny, a vždy se najde někdo, kdo se toho bude snažit z jakéhokoliv osobního důvodu využít,“ komentuje sám autor hudby, libreta i písňových textů.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Režisérkou Krysaře je manželka Mirjam Landa. „Krysař je lákavý, jednoduchý příběh. Hudba je chytlavá. Má spoustu vážných, ale i vtipných scén. A ještě to celé má poselství. Co bychom mohli chtít víc?“ táže se Landova žena.

Patetické poselství chtěl zpěvák šířit už v roce 2004 jako velmistr svého řádu Ordo Lumen Templi. Jeho členové mínili pomáhat sociálně potřebným. Exprezident Václav Havel však prohlásil, že mu řád připomíná Ku-klux-klan, a aktivity Ordo Lumen Templi prověřovala i policie.

Daniel Landa v roce 2004 jako velmistr svého řádu Ordo Lumen Templi. Jeho...

Kouzelník Žito 44 byl šašek

Když Daniel Landa na udílení cen Český slavík 2012 mluvil s kohoutem v náručí, vypadal podivně. Prohlásil, že končí s hudbou a stává se kouzelníkem jménem Žito 44. „Kohouta jsem si nechal tři měsíce cvičit. Měl jsem připravený proslov, na který jsem zapomněl, tak jsem lovil z vody. Jinak jsem vlastně znásilnil stupidní televizní pořad, aspoň tak to vnímám,“ hodnotil s odstupem svoje vystoupení.

Coby Žito 44 měl zvládnout sedm kejklí. „Rok teď budu po světě nasazovat svůj život ve vrcholovém sportu, abyste viděli, že to myslím opravdu vážně. Za rok se vrátím a budu chtít, abyste spolupracovali s mými králi,“ hřímal na Slavících.

Daniel Landa jako kouzelník Žito 44 na udílení cen Český slavík 2012 mluvil s...

Triky dopadly neslavně. Při potápění Landu kousl žralok. „Žraloci koušou, s tím se počítalo, čtyři stehy to spravily, malíček zůstal celej. Zábavy šašků, to je vončo,“ psal na sociálních sítích.

Při kejkli v roli thajboxera Landa vydržel celá tři kola, ale nakonec prohrál. A velekoncert pro 100 tisíc lidí v pražských Letňanech byl s o poznání skromnější návštěvností. Jedním z Landových kejklů mělo být i dostání fotbalistů Sigmy Olomouc do finále Ligy mistrů.

Firma Žito 44, v níž má zpěvák většinový podíl, je bez majetku. Zamířila do insolvence, protože dluží na daních 1,3 milionu korun. „Veškeré finance a management tehdy řídil pan Jiří Jurtin, já měl na starost výhradně uměleckou a sportovní stránku projektů,“ popsal Landa Českému rozhlasu.

Od malování k minovýmu poli

Od muziky a konání bohatýrských skutků Landa někdy míří za výtvarnými múzami. Pod odborným dohledem kreslí a maluje. „Klube se to sice strašně pomalu, ale je to fakt potěšení,“ říkal o svém obrazu mlčící madony. Je inspirovaný dílem vzniklým po roce 1355 označovaným jako Madona vyšehradská.

Od muziky a konání bohatýrských skutků Landa někdy míří za výtvarnými múzami.

Po osmi letech od desky Žito vydal zpěvák a skladatel Daniel Landa nové album s názvem Minový pole. „Mám pocit, že dnešní svět je minové pole a týká se to světové i domácí politiky, ekonomiky. Pokud by se to nadále zhoršovalo, může to vést až k občanské válce, kterou nikdo nechce. Takže se snažím o tom včas mluvit, včas varovat,“ vysvětluje a těší se na svůj sobotní narozeninový koncert v O2 areně.