Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přátelství mezi mužem a ženou je opravdu možné, míní Dana Morávková

  9:46
Herečka a moderátorka Dana Morávková (52) se chystá do Londýna, kde bude fotit módní kolekci pro britskou oděvní značku. Má za sebou premiéru komedie Jen pravdu, drahý, kde jí partnera hraje Jan Čenský, a v Divadle bez zábradlí si v roli agentky východoněmecké Stasi zavzpomíná na časy dávno minulé.
Dana Morávková

Dana Morávková | foto: Lenka Hatašová

Vypadá to, že jste pořád v jednom kole. Chvilky jen tak pro sebe vám nechybí?
Já jsem takhle šťastná, a nějaké ty chvilky pro sebe samozřejmě taky mám. Nejvíc miluju ty s knížkou. Zrovna se chystám na obsáhlou biografii Toyen, kterou jsem dostala od manžela pod stromeček. Obecně mě tyhle životopisné ságy baví Nedávno jsem třeba dočetla knihu o jiných malířkách, sestrách Válových.

Vy sama nějaké spisovatelské ambice nemáte?
To určitě ne! Já bych mohla napsat leda kuchařku. (smích) To je samozřejmě vtip – můj vztah k vaření je myslím všeobecně známý. Ale spisovatele mám moc ráda, nedávno jsme ve víkendové Snídani s Novou, kterou moderuji, měli třeba Michala Viewegha nebo Alenu Mornštajnovou, což mě jako jejich čtenářku moc potěšilo. A kdysi, když jsem moderovala Snídani s Novou před lety – vidíte, pachatel se vrátil po letech na stejné místo – k nám do studia paní Moserová coby jeho překladatelka dokonce přivedla Dicka Francise. Taky fantastický zážitek.

Aktuálně za sebou máte premiéru představení s názvem Jen pravdu, drahý, která byla v Divadle Lucie Bílé. Oddechla jste si, že máte zkoušení za sebou?
To víte, že jo. Zkoušení komedie je hodně specifická věc, protože jejím účelem je diváky hlavně pobavit. A naším barometrem je divácký smích. A ten samozřejmě při zkoušení v prázdném sále chybí, takže můžete jen odhadovat. Premiéra ale potvrdila, že je všechno správně. Podle reakcí to diváky moc baví.

Povedl se vám nějaký premiérový renonc či takzvaná herecká „palma“ neboli výpadek textu?
To ani ne, ale povedl se nám takový menší fórek. Následující den jsme hráli pro Ředitelství silnic a dálnic a Honza Čenský v závěru, když jakoby odchází, najednou řekl: Jdu, vzal jsem místo ředitele silnic a dálnic. A já na to zareagovala větou: A bereš si s sebou i jejich tiskového mluvčího? Ten byl v sále. Umíte si přestavit, jak na tohle pak obecenstvo reagovalo. Tohle máme rádi.

Jan Čenský a Dana Morávková v představení Jen pravdu, drahý

Jan Čenský je vůbec s vaším profesním životem hodně spjatý.
A nejen s ním. Panuje mezi námi opravdové přátelství, díky němuž věřím, že přátelství mezi mužem a ženou je opravdu možné. S Honzou pracuju, hraju, moderuju a občas si s ním na plesech, co moderujeme, i zatančím. A s manželem dělám ty ostatní věci. (smích)

Díky studiu vašeho syna Petra často pobýváte v Anglii. Kdy jste tam byli naposledy?
Naposledy jsme tam byli v lednu na jeho magisterské promoci a bylo to v souvislosti s ním opravdu naposledy, protože Petr studia tímto dokončil. Anglii milujeme, v Londýně vždy navštívíme i nějakou kulturní událost, což teď byl balet Manon, ze kterého jsme byli opravdu nadšení. Všechny muzikály jsme totiž v Londýně asi už viděli, tak teď budeme chodit na klasiku, balety a opery.

Proběhly i nějaké nákupy na legendární Regent „shopping“ Street?
Letos jsem si nekoupila na rozdíl od mých Petrů vůbec nic. Oni to se mnou totiž pěkně umí. Kdykoli mám tendenci si zkoušet nějaké nové oblečení, řeknou mi: Ale to už doma máš, a lepší! A je to. (smích) Když už jsme ale u toho oblečení, do Londýna se s v souvislosti s ním vydám brzy znovu. Jsem českou ambasadorkou legendární britské značky Marks & Spencer a budeme tam fotit novou kolekci.

Dana Morávková

Máte ráda focení?
V zásadě ano, pravidelně třeba už deset let děláme nové fotky ke kolekcím kabelek, které spolunavrhuji pro českou značku Elega, takže je to potřeba. I když nevím, jak to bude v budoucnu. S příchodem umělé inteligence do všech oborů se bude možná i toto měnit – jednoduše vás převléknou v počítači, jako my jsme si kdysi coby malé holky vystřihovaly podle natištěných vzorů šaty na papírové panenky, vždy je na tu nahou panenku přiložily, vzadu zahnuly takové papírové háčky a bylo to. Taková umělá inteligence v plenkách. (smích)

Vaše fotografie mohou fanoušci obdivovat zejména na sociálních sítích, kde máte hodně sledujících. Jak se cítíte v roli influencerky?
Takhle bych se nenazvala, ale musím poděkovat za to, jak skvělá je ta moje komunita. Dámy za mnou chodí po představeních a fotí se se mnou i s kabelkami, které samozřejmě na svých sítích propaguji stejně jako svá představení, natáčení či jiné aktivity. Beru to jako takový svůj vlastní deník, kde si píši, co chci a co mám ráda, nemusím se trápit s nějakými hanlivostmi či zlými komentáři.

Jak vnímáte dnešní dobu?
Složitě. Za doby covidu, která byla sama o sobě velice těžká a pro mnohé tragická, byla paradoxně jediná pozitivní věc: soudržnost a solidarita. To bylo fantastické. Někam se to ale vytratilo, společnost je rozdělená a mně je z toho smutno. Život je tak krátký a my řešíme nesmysly, místo abychom si vážili všeho toho, co máme. Občas se setkám s postiženými lidmi, s lidmi s nelehkým osudem, a to je pro mě obrovsky inspirující. Snažím se brát věci s nadhledem, nefňukat, ale být vděčná. Je opravdu za co. Mimochodem, díky představení Berlin Berlin, které hrajeme v Divadle bez zábradlí a kde jsem agentkou někdejší komunistické Stasi, jsem si zase uvědomila, v jaké vlastně žijeme úžasné, svobodné době.

3. října 2021

  • Nejčtenější

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

21. dubna 2024

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

David Beckham žaluje Marka Wahlberga, žádá přes 8 milionů dolarů

20. dubna 2024  15:11

Bývalý fotbalista David Beckham (48) se s hercem Markem Wahlbergem (52) spřátelil, když se...

Nejsem svatý, říká Jon Bon Jovi. S manželkou jsme zažili vzestupy i pády

27. dubna 2024  10:50

Zpěvák Jon Bon Jovi (62) přiznal v rozhovoru pro deník Independent, že není žádný svatoušek. Jeho...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

27. dubna 2024

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do...

Prošla jsem si tvrdými životními zkouškami, říká violistka Jitka Hosprová

27. dubna 2024

Itálii díky třetímu manželovi považuje za svůj druhý domov. Violistka Jitka Hosprová v rozhovoru...

Jak Abrhám pomáhal, Šimek vyléval pralinky a Gott volal z krmítka. Krampol vypráví

26. dubna 2024

Premium Když se řekne Jiří Krampol, hned mi naskočí jeho role hostinského, který se v seriálu Synové a...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...