Dagmar Havlová (15., listopadu 2019)

Dagmar Havlová (15., listopadu 2019) | foto: Profimedia.cz

Havlová: Věci spojené s Václavem se často prodávají načerno. Je to žalovatelné

  • 207
Dagmar Havlová (66) upozornila na skutečnost, že mnohé upomínkové předměty se jménem Václava Havla jsou prodávané načerno. „Je to žalovatelné,“ říká bývalá první dáma s tím, že oficiálně se věci spojené s prezidentovým jménem dají sehnat jen na akcích spojených s nadací VIZE 97.

„Prodávala jsem tu jmelí i trička. Mám osobnostní právo na jméno Václav Havel, ale nadace má ochrannou známku, kterou si platí. Všechny trička a upomínkové předměty se jménem Václav Havel, které se prodávají mimo akce této nadace, jsou dělané i prodávané načerno. Je to žalovatelné,“ řekla Dagmar Havlová na Mikulášském charitativním bazaru nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 v rozhovoru pro pořad Top Star.

„Nechci takový merchandising moc dělat, zdá se mi to trochu nedůstojné. Musí v tom být pořádek a řád. Takto to zkrátka nejde, aby si každý říkal, že Vašek je jeho, a vyráběla se jedna socha za druhou a já nevím co dalšího,“ pokračuje bývalá první dáma. 

Nápad na Mikulášský charitativní bazar přišel podle Havlové v roce 1996. „Měla jsem na pětkrát zlomenou nohu a byla jsem v New Yorku s Václavem, který tam psal svou poslední hru Odcházení. Přemýšlela jsem nad tím, co naplánovat a udělat, aby nadace vzkvétala, a jak sdružit ostatní organizace s podobným zaměřením. Tak vznikla dnes již tradiční akce,“ dodala. 

15. listopadu 2014