Caitlyn Jennerová (Los Angeles, 28. února 2016)

Caitlyn Jennerová (Los Angeles, 28. února 2016) | foto: Reuters

Bývalý olympionik po změně pohlaví chce být guvernérkou Kalifornie

  • 125
Transgender celebrita Caitlyn Jennerová (71), která bývala olympionikem Brucem Jennerem a nevlastním otcem sester Kardashianových, oznámila, že chce kandidovat za republikány na post guvernéra Kalifornie. Před 18 lety se podařilo volby vyhrát jiné celebritě, herci Arnoldu Schwarzeneggerovi.

„Kalifornie je mým domovem téměř padesát let. Přišla jsem sem, protože jsem věděla, že kdokoli, bez ohledu na původ nebo postavení, zde může proměnit své sny v realitu. Ale v posledním desetiletí jsme z toho viděli jenom záblesk. Vláda jedné strany staví politiku nad pokrok a své zájmy nad zájmy veřejnosti,“ cituje CNN z prohlášení Caitlyn Jennerové.

Současný demokratický guvernér za Kalifornii Gavin Newsom čelí petici za odvolání. Lidé nejsou spokojeni s jeho přísnými opatřeními v souvislosti s koronavirovou pandemií a nasbírali dostatek podpisů na hlasování o jeho setrvání v úřadu či odvolacích volbách, kde by mohli vybrat jiného kandidáta.

„Celá generace dětí ztratila rok vzdělání a bylo jim zabráněno vrátit se do školy nebo se stýkat s přáteli. Daně jsou příliš vysoké a ubližují rodinám,“ míní Jennerová, která podporuje regulovanou tržní ekonomiku, nárůst občanských práv a snižování daní.

Podle serveru Axios by měli být součástí volebního týmu Jennerové někteří poradci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Kaliforňané chtějí lepšího guvernéra a zaslouží si od něj to nejlepší,“ uvedla Caitlyn Jennerová na Twitteru.

Bývalý americký desetibojař Bruce Jenner vyhrál zlato na olympiádě v Kanadě v roce 1976 a rok předtím také na Panamerických hrách v Mexiku. 

Olympionik Bruce Jenner v roce 1976 a už coby Caitlyn Jennerová v roce 2015

Byl třikrát ženatý a s bývalými manželkami má dohromady šest dětí. Naposledy byl ženatý s Kris Kardashianovou, čímž se stal otčímem jejích tří dcer v čele s nejznámější Kim, které v médiích vystupují jako „profesionální celebrity“. S Kris má dvě dcery, modelku Kendall Jennerovou a influencerku Kylie Jennerovou.

O změně pohlaví bývalý atlet poprvé promluvil v magazínu Vanity Fair v září 2015 a od té doby si také říká Caitlyn

12. března 2018