Anakonda se v izolaci rozmnožila

Anakonda Rafaela, která žije 26 let v izolaci pouze s desítkou hroznýšů ve viváriu v brazilském Rio de Janeiru, záhadně přivedla na svět 23 potomků. Potomci, z nichž přežili pouze tři, vykazují veškeré znaky svého rodu. Anakondy mohou měřit až deset metrů, Rafaela je pětimetrová a váží 45 kilogramů, informovala agentura AFP.
Záhadné otcovství se pokusí vyřešit genetický institut v Riu, který se chystá provést testy DNA. Biolog Anibal Gimenez zatím předložil tři možné hypotézy:  Podle první se Rafaela zkřížila s některým z hroznýšů ve viváriu, což je prý však vědecky málo pravděpodobné. Gimenez to přirovnává ke křížení člověka s opicí.

Podle druhé hypotézy se anakonda, chycená armádou roku 1976 na východě Brazílie, mohla spářit ještě na svobodě a uchovat si po celou dobu spermie příslušného samce. Podobný případ byl zaznamenán například u chřestýšů, ale nikdy nešlo o tak dlouhé období, uvádí biolog.

Podle poslední a nejpravděpodobnější hypotézy došlo u anakondy k vzácnému jevu partenogeneze, při níž se nový organismus vyvíjí z neoplozeného vajíčka. Gimenez si však není vědom, že by se s takovým jevem u anakond setkal. Partenogeneze
je běžná například u ještěrek či štírů. Podle biologa ale anakonda mohla takto jednat instinktivně v zájmu zachování rodu.