Američané pátrají v jezeře po válečných dokumentech

- Dosud nejrozsáhlejší pátrání po nacistických dokumentech a pokladu v rakouském Toplitzském jezeře podniká od minulého týdne tým potápěčů najatý americkým mediálním koncernem CBS. Američané si od možného vyproštění materiálů slibují nové poznatky o hitlerovské éře a druhé světové válce.
Pátrací akci v malém alpském jezeře, položeném v Solné komoře východně od Salcburku a od konce války opředeném mýty o nacistickém tajemství, podporuje také losangeleské středisko Simona Wiesenthala známé pronásledováním nacistických zločinců.

Více informací o Rakousku najdete ZDE.


To si od vyhledání dokumentů slibuje například poznatky o ukradeném židovském majetku, který může být uložen ve švýcarských bankách.

CBS se obrátila se zakázkou na provedení operace na americkou firmu Oceaneering Technologies. Ta má v první, zhruba měsíční fázi nejdříve za pomoci robotů a sonarů ohledat dno vysokohorského jezera a zmapovat ho. V případě nalezení materiálů
pak má ve druhé etapě za úkol je vyzvednout. Bill Owens ze CBS říká, že na podzim pak chce televize tohoto koncernu vysílat dokument o celém projektu.

Akcí žije i přilehlá jezerní obec Grundlsee, jejíž starosta Josef Amon tvrdí, že během operace nebude nijak omezena turistika v oblasti. Jezero je prý přístupné a také lodní plavba po něm pokračuje normálně.

Místní 53letý rybář Albrecht Syen je však pevně přesvědčen, že mýtus Toplitzského jezera bude žít i po nejnovější expedici. "Nemyslím, si, že najdou všechno," říká.
Vzpomíná mimo jiné na první velkou pátrací výpravu, kterou inicioval v roce 1959 německý časopis Stern, když na hladinu vyplavalo značné množství padělaných britských bankovek. Rybář netají, že místní lidé mají zájem na tom, aby mýtus trval dál,
neboť poutá pozornost turistů.