Tatjana Patitzová ve videoklipu George Michaela k písni Freedom! (1990)

Tatjana Patitzová ve videoklipu George Michaela k písni Freedom! (1990) | foto: YouTube

Zemřela topmodelka Tatjana Patitzová. Bylo jí 56 let

  • 7
Německá topmodelka Tatjana Patitzová zemřela ve středu 11. ledna ve věku 56 let. Modelka, která se spolu s kolegyněmi Cindy Crawfordovou, Naomi Campbellovou, Lindou Evangelistou a Christy Turlingtonovou objevila ve videoklipu George Michaela Freedom!, měla rakovinu prsu.

„Zůstali po ní syn, sestra a rodiče. Všichni jsme zdrceni jejím odchodem. Byla soucitná, měla laskavé a štědré srdce a byla zaníceným obhájcem práv zvířat. Jednou z hlavních věcí, které podporovala, byla ochrana divokých koní,“ uvedla její agentka Corinne Nicolasová, která také prozradila, že modelka bojovala s rakovinou prsu.

Patitzová se narodila 25. března 1966 v německém Hamburku a vyrůstala ve Švédsku. Prosadila se na konci 80. a na začátku 90. let a patřila mezi světové topmodelky. Spolupracovala se známým fotografem Peterem Lindberghem a byla na obálkách snad všech módních časopisů. Předváděla pro značky Chanel, Donna Karan, Vivienne Westwood a další.

Později se stáhla z veřejného života a žila v Kalifornii mimo záři reflektorů a věnovala se právě ochraně zvířat a výchově svého syna Jonaha, který se narodil v listopadu 2004.

Tatjana Patitzová ve filmu Vycházející slunce (1993)

„Byla ryzí členkou gangu supermodelek a je těžké pochopit, že nás opustil někdo tak mladý,“ napsala na Instagramu její někdejší kolegyně Claudia Schifferová.

Patitzová byla „vždy evropským symbolem elegance, jako by se v ní křížila Romy Schneiderová s Monikou Vittiovou. Byla vidět méně, než její souputnice, a byla tajemnější, vyzrálejší a nedostupnější, a to mělo zvláštní půvab,“ zavzpomínala bývalá šéfredaktorka časopisu Vogue a nynější globální vedoucí obsahu vydavatelství Condé Nast Anna Wintourová.

Tatjana Patitzová v roce 2016 zavzpomínala na natáčení videoklipu George Michaela se svými slavnými kolegyněmi Cindy Crawfordovou, Christy Turlingtonovou, Naomi Campbellovou a Lindou Evangelistou.

„Měla jsem vlastní prostor. Část dne jsem se musela klouzat po stěně nahoru a dolů. Plac byl ošuntělý, velký a připomínal podkroví. V další scéně jsem ležela na gauči v černé bundě. A navíc jsem kouřila. Tehdy lidé stále ve videích kouřili a dokonce i ve filmech,“ prohlásila.