Vojáci diskutují o mírových misích

Praha - Především o problematice mírových operací diskutují účastníci 5. mezinárodní konference k vojenským doktrínám, která se do středy koná v Praze na ministerstvu obrany. Jednání účastníků z 21 zemí NATO a Partnerství pro mír bude pokračovat ve čtvrtek a v pátek v Bratislavě.

"Existuje řada nových oblastí při mírových operacích, které ne vždy byly předvídány v době, kdy se rodily koncepty těchto operací," řekl první náměstek ministra obrany Štefan Füle.

Účastníci konference proto hovoří o zkušenostech jednotlivých zemí z nasazování speciálních jednotek či letectva, o plánování psychologických operací, o spolupráci s veřejností.

"To vše za situace, kdy tyto operace získávají stále zřetelněji mezinárodní charakter," poznamenal Füle. Proto musí být spolupráce jednotlivých zemí v operaci bez problémů.

Náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý doplnil, že na konferenci jsou rozebírány i praktické zkušenosti lidí přímo z mírových misí. "Jsou tady lidé, kteří mají obrovskou sumu zkušeností a jejich poznatky mohou pomoct vytvořit obecný názor, jak dál postupovat," vysvětlil.

První mezinárodní konference tohoto typu byla uspořádána v roce 1995 v USA. Od roku 2000 jsou organizovány jako diskusní fóra přesahující působnost NATO a zemí Partnerství pro mír.


Video