Libyjská válečná loď Al Haní

Libyjská válečná loď Al Haní | foto: Britské ministerstvo obrany

Vlajková loď libyjské flotily symbolicky zakotvila v Tripolisu

  • 15
Byla to symbolická plavba. Jako důkaz vítězství. Vlajková válečná loď libyjských rebelů Al Haní připlula do přístavu v Tripolisu. Na její palubě dorazily do hlavního města stovky povstalců, kteří přijeli podpořit své spolubojovníky.

Loď Al Haní, které se libyjští povstalci před několika měsíci zmocnili v Benghází, je jedinou provozuschopnou válečnou fregatou z bývalé flotily Kaddáfího námořnictva. Její sesterská loď Al Ghardabía byla, stejně jako dalších sedm válečných plavidel, poničena 20. května během intenzivních náletů NATO na přístavy v Tripolisu, Syrtě a Chumsu.

Do přístavu ji po dlouhé cestě z Benghází se zastávkami v Syrtě a Misurátě doprovodil britský torpédoborec HMS Liverpool, který v oblasti hlídkuje v rámci operace NATO. Na palubě byly stovky rebelů, kteří přijeli do hlavního města podpořit své spolubojovníky.

"Jakmile se Al Haní objevila na obzoru, zavlály povstalecké vlajky a bylo jasné, že na palubě není pouze posádka - horní paluba byla přeplněná," popsal příjezd velící důstojník britského torpédoborce Colin Williams.

Podle něj jde o milník v tažení rebelů proti Kaddáfímu. Al Hání se nyní má stát vlajkovou lodí nově se rodícího státu. "Je to jeden z prvních kroků k vytvoření stabilní a bezpečné země, bez Kaddáfího režimu," řekl Williams.

Kaddáfího námořnictvo před vypuknutím povstání čítalo asi 8 tisíc lidí. Jádrem flotily určené k ochraně pobřeží byla plavidla ruské výroby - 2 fregaty třídy Koni III, 2 korvety třídy Nanuchka II a desítka raketových člunů.

Hlavní síly námořnictva doplňovala libyjská pobřežní stráž s malými hlídkovými plavidly, 4 minolovky třídy Natya a dvě výsadkové lodě třídy Polnocny C. Kaddáfího námořnictvo mělo také dvě ruské ponorky třídy Foxtrot. Není ale jasné, zda před vypuknutím povstání byly vůbec bojeschopné.

, natoaktual.cz

Video