Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bitevníky Viper vstupují do služby. Armáda se loučí se sovětskými stroji

  12:27aktualizováno  16:27
Armáda ve čtvrtek slavnostně převzala první dva nové americké bitevní vrtulníky AH-1Z Viper. Ve službě nahrazují stroje sovětské výroby Mi-24, se kterými českoslovenští a čeští armádní piloti létali takřka 45 let. Je přitom reálné, že by po vyřazení mohly ještě sloužit na Ukrajině.

„Pro vrtulníkové letectvo představují posun do 21. století,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová na 22. základně vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou.

Tam dnes armáda slavnostně převzala první dva nové americké bitevní stroje Viper. Vojáci už s nimi mají za sebou také první lety, které probíhají ještě ve smíšených česko-amerických posádkách.

Symbolickým přeletem dosavadních bitevníků Mi-24 dnes armáda oznámila konec éry těchto strojů sovětské výroby, které v československé a české armádě sloužily takřka 45 let.

Podle Černochové byl nejvyšší čas modernizovat vrtulníkové letectvo a zbavit se rychle závislosti na východní technice.

Ocenila svého předchůdce Lubomíra Metnara (za ANO), který nákup amerických vrtulníků podepsal. „Nehrálo roli, kdo byl v opozici a kdo v pozici, důležitý byl výsledek,“ uvedla. Věří, že shodu napříč politickým spektrem najde současná vláda i například v souvislosti s možným nákupem nejnovějších stíhaček F-35.

Dosluhující stroje odvedly podle ní skvělou službu. „Jejich příběh ale nekončí. Všichni tušíme, že mohou najít uplatnění tam, kde je nyní potřeba jakákoliv technika k obraně,“ avizovala s odkazem na možné darování Ukrajině.

Staré bitevníky by měly být v následujících měsících prakticky všechny uzemněny. „Určitě pro ně využití najdeme. Dodávky na Ukrajinu zásadně nekomentuji,“ konstatovala Černochová.

První představení nových strojů pro širokou veřejnost chystá armáda během Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR už 16. a 17. září.

Nejnovější stroje, elitní bojovníci i létající skupiny. Dny NATO slibují show

USA už dodaly čtyři stroje

První dva nové bitevní stroje AH-1Z Viper amerického výrobce Bell dorazily z USA do Česka koncem července rozložené v útrobách transportního letounu C-17 Globemaster. V uplynulých týdnech američtí technici stroje zkompletovali a připravili k první letům.

A ve čtvrtek nad ránem transportní letoun dopravil z USA další dva nové americké stroje, kromě dalšího bitevníku Viper také první víceúčelový stroj Venom. V součtu tak už má základna čtyři nové americké vrtulníky, jimiž česká armáda nahradí ruskou techniku.

Česká republika z USA kupuje celkem tucet vrtulníků systému H-1. Z toho bude osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevníky AH-1Z Viper za 17,6 miliardy korun včetně DPH.

Do Česka dorazily první bojové vrtulníky z USA. Armáda jich koupila dvanáct

Z USA ale armáda získá ještě dalších osm starších strojů. Tyto vrtulníky čeká modernizace z peněz, které USA poskytnou Česku jako kompenzaci za techniku darovanou Ukrajině.

Celkem tak česká armáda bude mít ve výzbroji deset Viperů a deset Venomů, které nahradí především zastarávající bitevníky Mi-24/35 ještě sovětské/ruské výroby.

Česká armáda dostane s vrtulníky také příslušnou výzbroj: řízené rakety vzduch-země Hellfire a APKWS, neřízené střely a munici do kanónu a kulometů.

Náčelník Generálního štábu Karel Řehka upozornil, že současná bezpečnostní situace ve světě a v Evropě není jednoduchá především kvůli agresivnímu chování Ruska a země proto musí klást důraz na bojeschopnost armády.

„Vrtulník H-1 je výrazný posun ve schopnostech, ať už se jedná o senzory, palebnou podporu nebo logistiku. Je to velký krok, velký den pro armádu,“ prohlásil.

Ruská válka na Ukrajině je podle něj důvodem, proč se česká armáda potřebuje daleko rychleji než dříve zbavit závislosti na sovětské, respektive ruské technice.

„Vyžaduje velkou politickou odvahu do obrany investovat,“ poznamenal s tím, že po vrtulnících přijdou další projekty. A moderní technika pak podle jeho slov může pomoci zvýšit zájem o službu v armádě u mladých lidí.

Všechny vrtulníky Viper a Venom by do ČR měly dorazit do konce příštího roku. Provozovat je chce armáda nejméně 30 let. „Životnost není striktně dána, doba může být prodlužována,“ řekl velitel základny Rudolf Straka.

V současnosti s původní technikou nalétali piloti v součtu asi 3 500 hodin ročně, s novými stroji se chtějí dostat až na dvojnásobek.

„Systémy ve vrtulníku hodně usnadňují práci. Jakmile se jich člověk přestane bát a začne je plně využívat, rapidně to sníží zátěž na pilota. Můžete se tak soustředit na misi, přemýšlení o taktice,“ popsal své zkušenosti Jan Vacek, jeden z pilotů, který absolvoval přeškolení na nové stroje přímo v USA.

Na starých bitevnících má nalétáno na 1 200 hodin. V novém bitevníků Viper zatím i včetně lekcí na simulátoru asi 85.

Ještě v průběhu srpna přiletí z USA na 22. základnu vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou také mobilní výcvikový tým (MTT – Mobile Training Team) a od 1. září začne cvičit letecký personál vrtulníkového letectva.

Na základně už také vznikl simulátor na nové vrtulníky, který nabízí veškeré ovládací prvky jako ve skutečném vrtulníku. Provoz simulačního centra bude mít na starosti státní podnik LOM Praha. V budově budou k dispozici učebny, místnost pro plánování misí i zázemí.

Skupina českých pilotů a palubních techniků se už na nové typy vrtulníků přeškolovala na základně americké námořní pěchoty Pendleton.

Další kurzy budou pokračovat už v ČR pod vedením amerického mobilního výcvikového týmu po dobu dvou let, než si piloti a technici zcela osvojí systém provozu a údržby strojů.

Armáda se loučí s ďáblovým kočárem. Legendární vrtulníky Mi-24/35 končí

Česko je první zemí mimo USA

Armáda dostane dva výkonově podobné typy vrtulníků, které dokážou společně plnit operační úkoly. Vipery zajišťují ofenzivní leteckou podporu. Venomy samostatně nebo ve spolupráci se stroji Viper zase blízkou palebnou podporu a logistiku.

Díky konstrukční podobnosti (přes 80 procent shodných dílů) jsou navíc piloti schopni přecházet mezi jednotlivými typy. Systém H-1 také umožňuje výměnu dílů mezi oběma typy.

Současná flotila zhruba 400 vrtulníků AH-1Z Viper a UH-1Y Venom ve světě už podle amerického výrobce překročila hranici 500 tisíc letových hodin. Většinu strojů provozuje americká námořní pěchota. Kromě Česka si stroje objednal také Bahrajn.

„Jsme mimořádně hrdí, že v rámci podpory našich a spojeneckých ozbrojených sil na zemi i na moři zahrnovalo prvního půl milionu letových hodin nasazení těchto strojů v náročných pouštních podmínkách, na různých typech námořních plavidel a v extrémním chladu,“ uvedl Nate Green, programový manažer systému H-1.

Stroj Venom patří do takzvané linie vrtulníků „Huey“, sahající k jeho předchozím modelům nasazeným v bojových akcích ve Vietnamu. Dvoumotorový střední víceúčelový vrtulník je následovník slavného UH-1 Iroquois (známějšího právě pod přezdívkou Huey).

Stroj Viper je rovněž v bojích osvědčeným nejmodernějším potomkem legendárního AH-1 Cobra, prvního specializovaného bitevního vrtulníku v historii, který během vietnamské války v podstatě definoval tuto kategorii techniky.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...