Jednotky ISAF v Afghánistánu.

Jednotky ISAF v Afghánistánu. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Tři vojáci NATO zahynuli na jihu Afghánistánu

  • 8
Bude to nejtěžší operace v historii NATO, předpovídali představitelé aliance i experti o rozšíření mise ISAF na neklidný jih Afghánistánu. Jen dva dny od obsazení jižních oblastí země už musí NATO počítat se ztrátami. Při jednom z útoků rebelů přišli o život tři britští vojáci.

Ozbrojenci zaútočili granátomety a těžkými kulomety na vojenskou hlídku v provincii Helmand. Jedno vozidlo zcela zničili, druhé těžce poškodili.

Tři britští vojáci, kteří jsou součástí jednotek ISAF pod velením NATO, přišli při útoku o život. Jeden voják byl zraněn a záchranné oddíly jej okamžitě převezly do vojenské nemocnice na základně Camp Bastion, uvádí se v oficiálním prohlášení velitelství sil ISAF.

Od letošního ledna přišlo o život šest vojáků NATO. Vrchní velitel ISAF, britský generál Dave Richards v reakci na útok uvedl, že i přes lítost nad ztrátami životů zůstane mise NATO v Afghánistánu beze změny.

"Máme podporu afghánské vlády a ohromné většiny afghánských obyvatel a to nám dává možnost věřit, že malá menšina povstalců nám nemůže zabránit v našem konečném úspěchu," řekl Richards.

Po útoku na vojenskou hlídku propukly v oblasti těžké boje s povstalci. Mluvčí ISAF potvrdil, že do oblasti se okamžitě přesunuly bitevní vrtulníky a minimálně jeden povstalec byl zabit.

V provincii Helmand operují nejen povstalci ze svrženého vládního hnutí Taliban, ale také ozbrojené skupiny místních drogových šéfů. Region patří mezi hlavní producenty opia a potažmo heroinu v Afghánistánu.

Útok na vojáky NATO přišel jen den poté, co aliance převzala a obsadila v rámci rozšíření mise jih Afghánistánu, kde doposud operovali pouze Američané. - více zde

Jednotky ISAF převzaly pod kontrolu šest jižních provincií: Day Kundi, Helmand, Kandahar, Nimroz, Uruzgan a Zabul. Právě nimi stále zmítají útoky teroristů a přívrženců Talibanu.

NATO do oblasti vyslalo dalších 8 tisíc vojáků, převážně britských, kanadských a nizozemských. Po rozšíření mise má aliance v Afghánistánu zhruba 18 tisíc mužů.

Spolu s 21 tisíci americkými vojáky v protiteroristické operaci Enduring Freedom bude v oblasti operovat dohromady takřka 40 tisíc zahraničních vojáků.

Měla by to být nejrozsáhlejší přítomnost zahraničních vojenských sil v zemi od svržení Talibanu, ke kterému došlo na konci roku 2001. Spojené státy pak budou moci část svých jednotek stáhnout. Nadále však budou pátrat v protiteroristické kampani po bojovnících Talibanu.

, natoaktual.cz

Video