Cvičení v terénu

Cvičení v terénu | foto: archiv jednotky

Texasané cvičí s českými vojáky

  • 1
Členové Texaské národní gardy cvičí s českými armádními specialisty na jižní Moravě. V Brně a ve Vyškově využívají nejmodernější simulátory a trenažéry. Cvičení se účastní osádky tanků a vozidel, která by se při válečném konfliktu ocitla v předních liniích.

"Vojákům zadávají různé úkoly k plnění počítače. Ty také sledují a vyhodnocují kroky, které vojáci postupně uskutečňují," řekl jeden z českých účastníků cvičení Petr Florian. více ZDE

Pro každou z vojenských odborností jsou vytvořeny jiné trenažéry a simulátory. Asi nejtěžší jsou testy pro velitele jednotlivých vozidel. Cvičení potrvá dva týdny, účastní se ho asi 60 vojáků, z nichž více než polovinu tvoří Texasané.

Texaská národní garda necvičí na jižní Moravě poprvé. Před rokem začala její spolupráce s vyškovskou vojenskou akademií. Předtím spolupracovala s brněnskou 1. mechanizovanou divizí.

Garda sdružuje dobrovolníky. Každý z nich má civilní zaměstnání. Pravidelně se ale účastní cvičení, za což pobírá mzdu. V případě válečných konfliktů může být garda nasazena i v zahraničí. K tomu musí dát souhlas texaská vláda.

V řadách Texaské národní gardy je občas slyšet i češtinu. Texas totiž patří v USA k oblastem, které se kdysi staly novým domovem pro mnohé české přistěhovalce. V Texasu si dokonce založili Prahu.

,

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video