VIDEO: Ruské lodě pálily raketami na Baltu, Lotyši to označili za provokaci

  • 118
Ruské ministerstvo obrany se zpožděním zveřejnilo záběry z námořního cvičení své Baltské flotily. Proti cvičení protestovalo Lotyšsko, protože ostré raketové střelby se konaly v těsné blízkosti jeho teritoriálních vod v takzvané exkluzivní ekonomické zóně. Riga musela uzavřít část vzdušného prostoru.

Manévry bojových lodí Baltské flotily asi 40 kilometrů od lotyšských břehů ohlásilo ruské ministerstvo obrany před týdnem. Od středy do pátku pak ruské korvety kromě ostrých střeleb z palubních zbraní také vypálily několik protiletadlových střel na nízkoletící cvičné cíle „simulující nepřátelské“ letouny a rakety.

Cvičné cíle s označením „Dan-M“ byly vypuštěny z pozice poblíž mysu Taran v oblasti ruské militarizované exklávy Kaliningradu. „Korvety Baltské flotily a hlídkové plavidlo uspořádaly společné cvičení k odražení náletu imaginárního nepřítele s pomocí komplexů protivzdušné obrany,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Rusko versus NATO. V šachové partii na Baltu má Moskva masivní přesilu

Lotyšsko označilo manévry za provokaci, protože se uskutečnily v takzvané výlučné ekonomické zóně navazující na lotyšské teritoriální vody. Kvůli ostrým raketovým střelbám musela Riga dokonce na tři dny částečně uzavřít svůj vzdušný prostor. S varováním pro námořní dopravu přišlo rovněž Švédsko. Lotyšské ministerstvo obrany si pozvalo k vysvětlení a poskytnutí dalších informací ruského vojenského atašé.

Demonstrace síly a provokace, tvrdí Lotyšsko

Přestože mezinárodní dohody Rusku v takovém cvičení nebrání, je to poprvé, co podobné manévry tak blízko uskutečnilo. Moskva uvedla, že šlo pouze o rutinní cvičení po zimě.

„Je to demonstrace síly,“ citovala reakci lotyšského premiéra Marise Kučinskise agentura Reuters. Podle něj ruské síly dosud nikdy necvičily tak blízko.

Lotyšský velvyslanec v Rusku Maris Riekstins pak cvičení v oblasti, kde je velmi intenzivní letecká doprava a vzhledem ke všem událostem ve vztazích mezi Západem a Ruskem, označil „spíše za provokativní akci“.

Premiér Kučinskis poznamenal, že rozhodnutí o cvičení blízko lotyšských vod přišlo po vyhoštění ruských diplomatů minulý měsíc v reakci na otravu bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala nervovou látkou v jihoanglickém Salisbury.

Ruské cvičení odstartovalo také jen den poté, co Spojené státy deklarovaly pobaltským zemím - Litvě, Lotyšsku a Estonsku další vojenskou pomoc ve výši 100 milionů dolarů na nákup velkorážné munice a dalších 70 milionů na výcvikové programy a další vybavení.

Ruské cvičení také pečlivě sledovaly spojenecké letouny NATO. Podle šéfa Aliance Jense Stoltenberga má ale každý národ na vojenská cvičení právo. „Zůstáváme bdělí a také zvyšujeme připravenost našich sil, zejména v baltském regionu,“ prohlásil během návštěvy Kanady.

, natoaktual.cz

Video