Protiteroristická jednotka

Protiteroristická jednotka - Na Dni NATO se představuje i speciální policejní zásahová jednotka. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Robertson: Civilizace není terorismem ohrožena

  • 60
Nedávné útoky teroristů v Londýně a Egyptě jsou činem jednotlivců, kteří na naši civilizaci zaútočili, ale neohrozili ji, říká bývalý generální tajemník NATO George Robertson. "I když jsou to hrozné činy, nezapomínejme, že útoky provedlo jen jedenáct lidí," řekl.

"Tyto teroristické útoky jsou pro naši civilizaci problémem, výzvou, ale nikoli ohrožením," řekl Robertson.

Podle něj se během několika posledních let svět velmi změnil, ale vyvinul si zároveň mechanismy, jak s podobnými problémy, jako je terorismus, bojovat.

I když mezi oběťmi útoků v Egyptě byl i první občan České republiky, podobných teroristických útoků, jaké se v červenci odehrály i v londýnském metru, se nicméně země střední Evropy nemusí tolik obávat.

"Nové členské země NATO i přes to, že s USA spolupracují na operaci v Iráku, jsou méně pravděpodobným cílem teroristů," tvrdí britský bezpečnostní expert Allan L. Williams.

"Útoky teroristů se odehrávají v místech, kde jsou toho teroristé schopni, tedy kde k tomu mají prostředky. Takové schopnosti mají spíše ve Španělsku, Británii nebo Francii, než v zemích střední a východní Evropy," uvedl Williams.

I kdyby ovšem takové hrozby existovaly, nelze podle nich přizpůsobovat rozhodnutí, kde zasáhnout. "Pokud začneme činit rozhodnutí na základě toho, jestli na nás teroristé zaútočí, v té chvíli už teroristé vyhráli," dodává Kateřina Fialková, politický chargé d’affairs na českém velvyslanectví v Londýně.


Video