Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslanci budou jednat o Afghánistánu

  10:04
Významným příspěvkem České republiky v boji proti mezinárodnímu terorismu se má stát vyslání více než stovky elitních českých vojáků do operací Trvalá svoboda a ISAF. Po vládě a Senátu má příští týden vyslání vojáků do Afghánistánu schvalovat Poslanecká sněmovna.

Češi by v Afghánistánu mohli poprvé od vzniku samostatné ČR zasáhnout přímo do bojové akce. Šlo by o druhou nejpočetnější českou misí v zahraničí; Češi jsou nyní zejména v Kosovu a v Iráku.

V jihosrbské provincii Kosovo působí v rámci mezinárodní mise KFOR v současnosti 400 českých a 100 slovenských vojáků česko- slovenského praporu. Česká část praporu je vytvořena na bázi 71. mechanizovaného praporu z posádky Hranice. Čeští a slovenští vojáci v Kosovu kontrolují provoz a pohyb na silnicích a zajišťují bezpečnost národnostních menšin. Náplní jejich činnosti je i zamezení pohybu hledaných osob a přepravě nelegálně držených zbraní. Také monitorují 104 kilometrů hranice mezi Kosovem a Srbskem. Od 1. května se sníží počet českých vojáků v kosovské misi o stovku. Snížení počtu vojáků v KFOR bylo jednou z podmínek, které si nejsilnější opoziční strana ODS kladla pro svou podporu vyslání elitních průzkumníků do Afghánistánu.

V Iráku je od konce loňského roku 80 příslušníků české vojenské policie. Jejich úkolem je pomáhat při výcviku tamních policistů, udržování pořádku a kázně, šetření trestných činů, vyšetřování válečných zločinů a pátrání po zbraních, výbušninách a drogách. Měli by se podílet i na budování silničních zátarasů, kontrolních bodů a na protiteroristické činnosti.

Součástí Stabilizačních sil v Bosně a Hercegovině (SFOR), jimiž za šest let (od ledna 1996 do prosince 2001) prošlo téměř 6000 českých vojáků, bylo k závěru loňského roku pět Čechů. Pět českých vojáků bylo také součástí mise v Afghánistánu. Stálé vojenské pozorovatele má ČR podle informací ministerstva obrany po celém světě. Na každém českém velvyslanectví v zahraničí navíc fungují takzvaní vojenští přidělenci, kteří spadají pod resort obrany a monitorují tamní bezpečnostní situaci.

V Afghánistánu, kde by se mohlo do operace Trvalá svoboda zapojit až 120 příslušníků prostějovské jednotky speciálních sil a do operace ISAF dalších 30 vojáků, už čeští vojáci působili. Lékaři z české polní nemocnice tam v roce 2002 ošetřili na 20.000 lidí. Celkem se tam vystřídalo 280 vojáků. Deset českých zdravotníků pak po ukončení mise loni v lednu působilo v německé polní nemocnici u Kábulu.

Prostějovští vojáci speciálních sil, kteří jsou připraveni odcestovat do Afghánistánu, jsou označováni za nejlepší jednotku české armády. Jsou vycvičeni pro boj v nejtvrdších podmínkách, na vysokou úroveň fyzické i psychické zátěže. Jejich profese se pohybují od pyrotechniků, potápěčů, výsadkářů až ke zpravodajským expertům. Pravidelně cvičí s elitními jednotkami armád NATO. Podle odborníků se tito elitní vojáci plně vyrovnají příslušníkům britské jednotky SAS nebo amerických Delta Force či Rangers. Počet příslušníků jednotky je tajný.

Prostějovská jednotka podle dostupných informací spadá pod vojenskou zpravodajskou službu (převedení jednotky z její podřízenosti bylo další podmínkou ODS pro podporu afghánské mise). Spolu s dalšími třemi útvary byla zařazena do první vlny českých jednotek, které začaly ihned po vstupu země do NATO těsně spolupracovat s aliancí. Vojáci již mají zkušenosti z nasazení na Balkáně - působili v misích UNPROFOR, IFOR, SFOR či KFOR.

O pomoc při hledání teroristů v afghánských horách požádali Američané již v roce 2002. Premiér Vladimír Špidla jim tehdy nabídl právě prostějovské specialisty, ale vzápětí své slovo odvolal poté, co mu vojáci sdělili vážné výhrady ke své přípravě. "Z toho průšvihu jsme se poučili. Dnes jsou speciální síly v prvotřídní kondici a mají i odpovídající vybavení," uvedl koncem loňského roku šéf armádní rozvědky Josef Prokš.

Loni v březnu 16 vojáků 6. skupiny speciálních sil z Prostějova posílilo 1. česko-slovenský prapor protichemické, radiační a biologické ochrany, který do května působil v operaci Trvalá svoboda v Kuvajtu. Jejich úkolem byla ochrana protichemických specialistů a ochrana zásobovacích kolon.

Autor:

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás chystá odpověď na návrh příměří, Biden mluvil s lídry Egypta a Kataru

30. dubna 2024  6:24

Americký prezident Joe Biden v pondělí večer telefonicky hovořil s egyptským prezidentem Abdal...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Vedení TOP 09 bude rozhodovat o novém ministrovi, může to být Tuleja

30. dubna 2024  6:02

Vedení TOP 09 bude v úterý od rána rozhodovat o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...