Politolog: Bush ví o Slovensku mnoho

  • 25
Americký prezident George Bush ve středu večer zavítá do Bratislavy. Slováci budou překvapeni, co všechno ví o jejich zemi nejmocnější muž planety, soudí ředitel Mezinárodního republikánského institutu pro střední a východní Evropu Jan Surotchak.

ZAOSTŘENO
Bush v Evropě: zprávy, analýzy, rozhovory čtěte zde

"Pokud budou obyvatelé Slovenska pozorně naslouchat jeho projevu na Hviezdoslavově náměstí, mohou zaslechnout mnoho důležitých věcí," řekl Surotchak na počátku týdne v Prešově během přednášky o zahraniční politice George Bushe, kterou uspořádala Slovenská společnost pro zahraniční politiku.

Surotchak vyzdvihl, že Bush si vybral pro místo setkání s ruským prezidentem Vladimírem Putinem právě Slovensko, které je podle něj asi nejlepším příkladem země, jež se při budování demokracie dokázala úspěšně vypořádat s velkými problémy.

"Úspěch je, že po této návštěvě si už nikdo nebude plést Slovensko se Slovinskem. Co je však ještě důležitější, to je skutečnost, že prezident Bush ve svém projevu ocení nejenom pokrok v budování demokracie, ale také skutečnost, že Slovensko je už dnes vyspělou zemí, která sama pomáhá budovat demokratické zřízení v jiných zemích, jako jsou Ukrajina nebo Bělorusko. A to je velmi dobrá zpráva, která se dostane do světa," dodal politolog.

Podle Surotchaka je zřejmé, že Bush bude jednat se slovenskými představiteli také o vízech. Zároveň ale poznamenal, že v této oblasti nelze čekat rychlý pokrok.

"Co se týče víz, jsou zde dva problémy. První je, že mnoho Slováků se setkává se zamítnutím své žádosti o americká víza. Druhý, že je velmi mnoho Slováků, kteří stále žijí ve Spojených státech ilegálně. My můžeme něco udělat s prvním problémem, ale s druhým se musíte vypořádat sami," poznamenal.

Dodal však, že otázka uvolnění vízového režimu pro obyvatele Slovenska je na dobré cestě, potřebuje však ještě jistý čas.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video