Piloti se v Rusku seznamují s vrtulníky

  • 10
Z přerovské vrtulníkové základny odletělo o víkendu do Ruska sedm pilotů a specialistů. Až do května tam budou kvůli splátkám ruského dluhu v podobě vrtulníků. Armáda už získala z Ruska první tři bitevní vrtulníky s exportním označením Mi-35.

Do konce roku 2006 má Rusko do České republiky dodat dalších sedm bitevních strojů a 16 transportních vrtulníků Mi-171Š.

V ruském Ulan-Ude se seznamují s vrtulníky, které Rusko do České republiky posílá. Všechny stroje, jež v rámci splácení dluhů Česko získá, poputují právě na přerovskou základnu.

"Naši piloti, palubní technici a specialisté na motory či leteckou výzbroj budou přímo v závodě, kde se vrtulníky Mi-171Š vyrábějí, až do poloviny května. Vrtulníky zde budou zkoušet a zalétávat," řekl mluvčí přerovské vrtulníkové základny Milan Kouřil.

Jak informoval Petr Sýkora z tiskové služby ministerstva obrany, první tři bitevní vrtulníky ve středu dopravila firma FGUP Rosoboronexport obřím transportním letounem An-124 Ruslan.

Vrtulníky Mi-35 jsou modernizované stroje Mi-24, které má česká armáda ve výzbroji.
Nové stroje musí ruští specialisté sestavit a zalétat. Podle Sýkory pak vrtulníky zkontroluje odborná komise české armády.

"V případě úspěšného ukončení závěrečné kontroly budou jednotlivým vrtulníkům vydána takzvaná osvědčení o jakosti a kompletnosti a dojde k podepsání předávacích protokolů," uvedl Sýkora. Připomněl, že nové vrtulníky budou umístěny na 23. vrtulníkové základně v Přerově.

Zbývajích sedm bitevních a 16 transportních vrtulníků za více jak 4 miliardy korun by měla ruská strana dodat do roku 2006.

Armáda chtěla původně v rámci deblokace ruského dluhu získat velkokapacitní letadla. Šlo o tři dopravní stroje Antonov An-70. Rusko však nabídlo jen tři Iljušiny Il-76 MF, které českému ministerstvu obrany nevyhovovaly. Místo letounů tak nakonec armáda získá vrtulníky.

Vrtulníky, které ruská společnost dodá, bude muset ještě armáda nechat upravit tak, aby vyhovovaly standardům NATO. Jde například o zařízení na rozpoznávaní přátelských a nepřátelských letounů a nové systémy pro komunikaci.  

Podle ČTK by částka na toto přizpůsobení mohla dosáhnout až 1,2 miliardy korun. Zástupci ministerstva obrany ani společnosti LOM Praha, která bude pro armádu úpravy provádět, zatím sumu nepotvrdili.

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video