Lockheed nabídl Polsku kontrakty za miliardu

Varšava - Americká společnost Lockheed Martin, která nabízí polské armádě letadla F-16, podepsala několik smluv o spolupráci s pěti polskými firmami. Smlouvy jsou součástí tendru na dodávku bojových letounů pro polskou vládu, přičemž hodnota kontraktů se pohybuje zhruba kolem jedné miliardy dolarů.
Všech pět kontraktů má být součástí offsetových programů, podle kterých Američané investují část prostředků získaných za případný prodej letounů v Polsku, a to v podobě zadání subdodavatelských prací polským společnostem.

Lockheed ale slíbil, že objem offsetů bude ještě vyšší.

Polsko je spolu s Českou republikou a Maďarskem od roku 1999 členem Severoatlantické aliance. Některé země NATO ale na Polsko naléhají, aby svou armádu přezbrojilo a nebylo závislé pouze na ozbrojených silách z bývalé sovětské éry. Nižší tempo růstu však Polsku způsobuje problémy s financováním.

Polský kabinet už ale dal najevo, že přes finanční problémy bude tendr na nákup 48 letadel v hodnotě asi 3,5 miliardy dolarů dokončen ještě v letošním roce. Svým rozsahem je přitom tendr na nákup bojových letounů největším kontraktem, který obranný sektor v Polsku od pádu komunismu v roce 1989 podepsal.

Philip Georgariou z firmy Lockheed Martin prohlásil, že jeho společnost plánuje v rámci offsetů zadat polským firmám zakázky minimálně za 3,5 miliardy dolarů, což je cena letounů. Zatímco Lockheed Martin nabízí letouny F-16, konkurenční britsko-švédská společnost Saab/BAE Systems nabízí letouny Gripen a francouzská Dassault letadla Mirage 2000.

Video