Radar, který je součástí systému protiraketové obrany USA. Podobný měl být...

Radar, který je součástí systému protiraketové obrany USA. Podobný měl být postaven v Česku. | foto: Velvyslanectví USA v ČR

Expert: Centrum proti raketám v ČR nemusí provázet hysterie jako radar

  • 38
Umístění amerického centra pro varování před raketami v Česku by u veřejnosti i části politického spektra "nemuselo způsobit takovou davovou hysterii", jako u zamýšlené stavby radaru v Brdech, říká v rozhovoru pro natoaktual.cz politolog a expert na protiraketovou obranu Petr Suchý.

Spojené státy učinily první oficiální krok k zapojení Česka do Obamova projektu protiraketové obrany. Pentagon požádal Kongres o 2,2 milionu dolarů na centrum sdíleného varování před raketami (více čtěte zde).

Jsou americké plány reálné? Po přehodnocení své protiraketové obrany USA ustoupily od výstavby radaru u nás, před časem se zase objevily informace o tom, že by v Česku mohlo vyrůst jedno ze strategických amerických velitelství.
Reálné jsou, od návštěvy viceprezidenta Bidena v Praze loni na podzim bylo možné pozorovat snahy zapojit i Českou republiku na rekonfigurovaném projektu protiraketové obrany. Jejich realizace bude ovšem záviset na americkém kongresu a na postojích české politické reprezentace.

Jistě bude důležitá i podpora české veřejnosti, jak se ukázalo v otázce radaru v Brdech. Ten rozdělil českou veřejnost. Podle prvních zpráv by ale zamýšlené centrum obsluhovali čeští vojáci a zapadalo by do protiraketové obrany NATO.
Charakter nabídnutého zapojení by nemusel vést k takové davové hysterii, jako tomu bylo při jednáních o radaru. Případná obsluha českým personálem a zapojení do systému NATO by mohlo vést ke smířlivějšímu postoji některých odpůrců české participace.

Právě součinnost s NATO byla jednou z hlavních podmínek opoziční ČSSD, která byla ostře proti stavbě radaru. Zdá se nyní, že by vzhledem k rozložení sil mohl být americký plán průchodný i politicky?
Je třeba vyčkat, jaké budou názory a postoje všech koaličních stran a zda vůbec bude potřeba, aby tuto účast schvaloval Parlament ČR. U KSČM změnu postoje neočekávám, u ČSSD se ukáže. Bude probíhat předvolební kampaň pro senátní a komunální volby - jak jsme viděli v uplynulých letech, lze v ní využít cokoli, byť v komunálních volbách budou akcentována spíše jiná než zahraničněpolitická a bezpečnostní témata.

Aliancí budovaný systém protiraketové obrany proti balistickým střelám středního a krátkého doletu má za sebou několik klíčových testů. Umístění jednoho z prvků v Česku by jistě bylo prestižní záležitostí.
Jednoznačně, a nejen to - Česká republika by dále posílila svoji image aktivního člena Aliance, který není černým pasažérem a je rovněž kontinuálně ochoten přispívat k posilování bezpečnosti a obranyschopnosti všech členů.

A zároveň i bilaterální vztahy s USA by dostaly zřejmě zcela jinou úroveň?
Na jinou úroveň ve srovnání s loňským podzimem určitě.

, natoaktual.cz,

Video