EU chce převzít operaci v Makedonii

Barcelona - Evropská unie je připravena převzít od Severoatlantické aliance vojenskou operaci v Makedonii, ovšem za podmínky, že se jí podaří před tím uzavřít s NATO dohodu o sdílení prostředků. Shodli se na tom nejvyšší představitelé 15 členských zemí na závěr summitu v Barceloně.
"Potřebujeme překonat nynější obtíž ve vztazích s NATO. Je to velmi naléhavé," řekl na tiskové konferenci španělský premiér José María Aznar. Nynější situaci označil za paradoxní a neudržitelnou.

Dohoda mezi oběma organizacemi, vyjednaná už dávno, má unii umožnit používat prostředky aliance, například její plánovací kapacitu, při organizaci a provádění vlastních vojenských operací. Zprvu ji blokovalo Turecko, které chtělo větší slovo při rozhodování v EU. Pracně nalezený kompromis od prosince maří Řecko, které si nepřeje žádné ústupky Turkům.

Šéfové států a vlád v usnesení vyjádřili "ochotu EU převzít odpovědnost za vojenskou operaci", čímž je míněna stávající mise NATO pod názvem "Ryšavá liška", a to po příštích volbách v Makedonii a na žádost její vlády. Podmínkou je, že do té doby "vznikne trvalé uspořádání" vztahů mezi oběma organizacemi.

Politicko-bezpečnostnímu a vojenskému výboru EU bylo uloženo, aby připravovaly různé varianty vojenské operace, a to v součinnosti s NATO. Pokud by se uskutečnila, byla by to první vojenská akce Evropské unie, která začala svou "obrannou a bezpečnostní politiku" budovat od roku 2000.

Podle Smlouvy z Nice má EU mít do roku 2003 k dispozici 60 tisíc příslušníků sil rychlého nasazení, kteří budou schopni zasáhnout rychle kdekoli ve světě, a to po dobu až jednoho roku.

Video