Čeští vojáci odlétají do operace Althea

  • 6
Vojenský speciál přepraví v úterý z pardubického letiště do Bosny a Hercegoviny padesátku českých vojáků. Jednotka, v níž je i pět žen, se zapojí do operací mnohonárodnostních mírových sil. Čeští profesionálové se budou podílet na operaci Althea.

Do operaci Althea, do které je zapojeno sedm tisíc vojáků z 22 členských států Evropské unie a dalších 11 zemí světa. - více zde

Čeští profesionálové budou součástí rakousko-české strážní jednotky o síle sto padesáti vojáků, jejímž úkolem bude střežit základnu Eagle Base v Tuzle. Češi budou působit i v odborných a řídících funkcích na hlavním velitelství mírových sil v Sarajevu a po příjezdu vrtulníkové jednotky koncem dubna zabezpečovat také přepravu osob mezi jednotlivými velitelstvími v Bosně.

Českou jednotku tvoří hlavně příslušníci 14. brigády logistické podpory, která v Pardubicích vznikla letos 1. července. Příprava na půlroční působení v Bosně a Hercegovině trvala zhruba tři měsíce. Před odjezdem absolvovali vojáci jazykovou přípravu zaměřenou na vojenskou angličtinu, technickou přípravu i polní výcvik.

Síly Evropské unie převzaly velení nad mírovou misí v Bosně počátkem prosince od Severoatlantické aliance. Jejich hlavním úkolem v Bosně zůstává zachování bezpečí a míru, ale mají také přispět k většímu pokroku Bosny a Hercegoviny na cestě evropské integrace a k potírání korupce a organizovaného zločinu. - více zde

,

Video